Пучдемон поиска политическо убежище в Белгия

Снимка: Ройтерс, БТВ

Уволненият лидер на каталунското правителство Карлес Пучдемон ще поиска политическо убежище в Белгия. Той избяга в Брюксел, след като властите в Мадрид отнеха автономията на Каталуния и му повдигнаха обвинения в организиране на бунт.

Очаква се Пучдемон даде пресконференция в Брюксел. 

Сепаратист номер 1 е наел адвоката Пол Бекаерт, специализиран в миграционни дела. Все още не се знае дали Пучдемон ще потърси политическо убежище в Белгия.

Преди 7  години наетият от него адвокат е представлявал пред белгийските власти двама баски сепаратисти от ЕТА с молба за убежище, което е било отказано.

През последната година 50 граждани от страни на Европейския съюз са потърсили убежище в Белгия, с минимален шанс за успех, посочват експерти.

Присъствието на Пучдемон и неговите министри, пристигнали в Белгия се оказва кошмар за крехката стабилност на белгийското коалиционно правителство.

От една страна фламандските националисти подкрепят каталунската кауза, а от друга френско-говорящите коалиционни партньори начело с премиера Шарл Мишел отстоява позицията на ЕС, за спазване на испанската конституция.

В неделя държавният секретар по убежището и миграцията на Белгия Тео Франкен не изключи възможността Пучдемон да получи убежище, но премиерът Мишел отвърна, че това не е на дневен ред и помоли министъра „да не налива масло в огъня”./ НОВА

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK