Публиката и сцената се сляха на концерт на Ансамбъл "Пирин"

Снимка: Infomreja.bg

Руска Стоименова, която навърши 80 години през лятото, изпълни своя авторска песен

Костадин Руйчев получи заслужено признание с концерт, посветен на 100-годишнината от рождението му.

С грандиозен концерт на Ансамбъл „Пирин“ и танцови и певчески формации от целия Югозапад основателят на „Пирин“ бе почетен и ще се помни вечно.

Концерт-спектакълът бе под надслов "Танцът на един живот".

Неговото дело и живот остават трайна следа у всеки един творец – певец, хореограф и танцьор, но и у публиката, която пя заедно с изпълнителите.

Всички присъстващи влязоха в зала „22 септември“ с един малък жест – поканени да вземат по лукче. Както самите водещи споделиха – това е запазената марка на Руйчев, който винаги в джоба си е имал лукче и давал на ближния.

Концертът започна с изпълнение на русалиите от Петрич, които буквално вдигнаха публиката на крака. Ансамбъл „Пирин“ изпълни емблематични фолклорни китки, които Руйчев сам издирил, хореографирал и съчетал, така че в страната и в чужбина ансамбълът да се превърне в емблема.

Изненада за гостите бе, че в публиката имаше множество зрители с носии, част от фолклорни формации, които излизаха на сцената и така публика се сля с концерта.

Всичко това се случи пред "Библията на Руйчевия род" - книга, в която е записана цялата родова история.

Филм, прожектиран в залата, показа самия Руйчев и дейността му като хореограф, закърмен с песента на майка си в село Долен.

Не случайно на сцената две формации от Гоцеделчевско изпълниха танци, създадени от Руйчев. А сред гостите бяха кметът на Неврокоп – Владимир Москов, и заместникът му – Валери Сарандев.

Изпълненията „Земьо майчице“ на солистката на ансамбъл „Пирин“ Руска Стоименова и „Зададе се тъмен облак“ на Карамфил Божиков накараха публиката да притаи дъх още в началото на съвместния концерт-спектакъл.

Зрителите успяха да се докосна до едни от най-запомнящите се творби на Костадин Руйчев, сред които „На мегдана“, „Русалии“, „Драма“ и др.

Музикалните и танцови изпълнения събраха на една сцена ансамбъл “Пирин”, Сдружение „Русалии“ - Петрич, Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци – Гоце Делчев, Фолклорен състав - Копривлен, ТФ„Младост“, ансамблите „Гайтан“, „Пиринче“,  „Вихрен“, ТФ „Празник“, ТФ „Македонска хубост“ и ТФ „Ритмика“.

От името на кмета на Благоевград Методи Байкушев бе връчен поздравителен адрес.

В знак на признателност художественият ръководител на ансамбъл „Пирин“ Мирослав Димитров връчи на синовете на Костадин Руйчев - Благой  и Владимир огърлие от Съюза на танцовите и музикални дейци.

Концертът завърши с „Гласът на Пирин“ – химн на ансамбъла като на сцената се присъединиха всички, предрешени в носии и буквално цветовете експлодираха, носейки красиви емоции преди светлите празници.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK