Проверяват сайт, публикувал списък на "врагове на Украйна"

Снимка: Миротворец

Според Кремъл представлява списък за бъдещи жертви на украинските служби

Медиапул/ Mediapool.bg: Парламентът възложи на специалните служеби да проверят сайта "Миротворец", който публикува имената на "врагове на Украйна", сред които зам. председателят на НС Кристиян Вигенин, унгарският премиер Виктор Орбан, американският дипломат Хенри Кисинджър и други. 

В четвъртък от БСП съобщиха, че ще внесат сигнал до Държавна агенция "Национална сигурност” (ДАНС) и поискаха изслушване на службите, а председателят на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност в парламента Даниел Митов (ГЕРБ) каза, че ще свика спешно заседание.

"Абсолютно е недопустимо там да влизат журналисти, българи и зам.-председател на парламента. Всички взехме решение да се проучи това. Очакваме и службите да отговорят кой стои зад всички тези хора, това е недопустимо за нас", каза от своя страна председателят на външната комисия Бойко Борисов.

От "Възраждане" пък казаха, че ще поискат от президента Румен Радев НСО да предложи охрана на българите, които са включени в списъка.

Съосновател на сайта е бившият зам.-вътрешен министър на Украйна Антон Геращенко и действа от години. Украйна официално каза, че държават не стои зад сайта, който се използва активно от проруската пропаганда.

Според Кремъл представлява списък за бъдещи жертви на украинските служби. 

В него присъстват имената и на български граждани, сред които политици, анализатори, журналисти и други, известни с проруските си позиции.

Украинското посолство: Сайтът не е свързан с държани институции

От укранското посолство посочиха в своя позиция, че  "дейността на обществената организация "Миротворец“ по никакъв начин не е свързана с работата на държавните институции на Украйна и не отразява официалната политика на украинската държава".

"Той е независим информационен ресурс на обществена инициатива на Центъра за изследване на признаците на престъпления срещу националната сигурност на Украйна, мира и сигурността на човечеството и международния правов ред".

"Информационното попълване на сайта "Миротворец“ се осъществява от общоизвестни и общодостъпни отворени източници, които се използват изключително за научно-изследователски, творчески и журналистически цели. Основните източници на информация, които се използват от Центъра "Миротворец“, са материали, публикувани в социалните мрежи, уеб издания, частни уеб страници, както и тези, които се излъчват по телевизионни и радио канали", посочват от посолството.

От дипломатическата мисия отбелязват, че "през последните години руската федерация, като държава-агресор, предприемаше мерки за забрана на дейността на центъра Миротворец“, по-специално изпращаше съответни призиви към ООН и УНИЦЕФ".

БСП иска службите да се захванат с "Миротворец"

От БСП съобщиха, че ще внесат сигнал до ДАНС и искат изслушване на службите по казуса.

"Минаха няколко дни вече от публикуването на списъка с имена на българи в сайта "Миротворец“. Позицията, която украинското посолство е качила на страницата си, е изключително цинична и неприемлива за нас и категорично настояваме българската държава да направи нещо", заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова.

По думите ѝ на сайта е качени много лични данни.

Тя каза, че това не може да продължава така, а и постоянно се попълва списъкът с нови имена на българи. Тя добави, че има страни в света, които са реагирали с искане този сайт да бъде закрит.

"Така че, ако обичат, и българската държава, и посланичката, и някакъв контакт да се намери с г-н Зеленски", призова Нинова.

В сайта е поместено и името на депутата от БСП Кристиан Вигенин, който коментира, че не се страхува, а е по-скоро е разочарован и учуден от това, че вече в продължение на два-три дни българската държава не предприема нищо.

"Едва вчера вечерта на заседание на външната комисия започна дискусия, която се изрази в това, че другата седмица вероятно ще бъде поканена Мария Габриел в комисията и може би представители на службите", добави той.

Евродепутатът от БСП/ПЕС Елена Йончев припомни, че от февруари 2021 г. Европейският парламент настоява сайтът да бъде закрит.

СБЖ: Правителството да постави въпроса пред ЕС

По-рано тази седмица от Същза на българските журналисти (СБЖ) призоваха да бъде поставен пред европейските институции въпросът за сайта, който разгласява лични данни, нарушава базисни правни норми в ЕС и застрашава правата и сигурността на много хора, включително и европейски граждани.

Въпреки многобройните настоявания от страна на структури на ООН, ОССЕ, Европейския парламент и други международни организации сайтът "Миротворец”, който незаконно разпространява лични данни на хиляди нарочени хора, да бъде спрян от украинските власти, той продължава да функционира, посочват от СБЖ.

В списъка с "враговете на Украйна" са посочени зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин (БСП), политологът професор Иво Христов, Велислава Дърева и други. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK