Протестът на земеделците: Обединени и с конкретни искания

Снимка: Infomreja.bg

Юлия Коюмджийска: Проблемът не е само в украинския внос, проблемите в сектора са натрупани вече доста

Протестиращите днес са от много и различни организации като се започне не само зърнопроизводители, както се прокламира навсякъде, тъй като повечето от нашите животновъди са и производители на фуражи и съвсем нормално е ние да бъдем заедно и да бъдем единни със зърнопроизводителите. Това обяви зам.- председателят на Обединени български животновъди и председател на Стружение "Земеделски стопани" за област Кюстендил, Юлия Коюмджийска.  

Тя, заедно със своите колеги, настоява бъде спрян вноса и на тези имитиращи продукти, сухи млека, мляко и млечни продукти, плодове и замразени зеленчуци от Украйна.

„ Другото нещо, което притеснява нашите колеги, е че ние буквално за тази година трябваше да получим цялата помощ, която се дава поради тези неудобства за нас животновъди и земеделци, плодове и зеленчуци, като помощта от Украйна беше разделена на 2 пъти по 50 процента, а преди няколко, две седмици някъде се обяви, че дори втората помощ, която трябваше да е от 50%, а това е 426 млн. евро е цялата помощ, 213 млн. евро трябваше да бъдат вторите 50%, се опитаха отново да се раздробят тази помощ, като съответно ние реагирахме на това нещо и едно от исканията ни е именно това тази помощ да бъде изплатена наведнъж и то спешно, до края на септември, за да могат да бъдат подпомогнати стопанствата“, коментира още Коюмджийска.

По нейни думи, проблемът не е само украинския внос, проблемите в сектора са натрупани вече доста. „Започвам със Стратегическия план, защото всяко ново нещо, както е този нов стратегически план, който трябваше да стартира от 2020 г., но предвид ситуацията с Ковида се удължи това време и този бюджет остана като преходен бюджет, а това нас не ни удовлетворява.

Искам да ви кажа примерно, че в Стратегическия план за предходния период 14-20 директните плащания бяха 13% +2%, а сега сме само на 13%, значи ние отиваме надолу, ставките се намаляват и много други проблеми, които за всеки са индивидуални“, обясни зам.- председателят на Обединени български животновъди.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//