Протестите: Пеевски, Нинова, Борисов, министър Радев с коментар

Снимка: Infomreja.bg

Пеевски: Енергийният министър да си мери приказките

“Няма да подкрепим предложеното споразумение. За нас това представлява смъртната присъда на българската енергетика. Абсолютен прах в очите на хората”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщава dariknews.bg.

“Хората стоят на барикадите, енергийният министър чух, че е казал как поетите ангажименти са трудно изпълними. Пълен хаос, подчинен на само едно - да си разпределят помежду си парите по ПВУ”, каза още Нинова и призова да се разгледа тяхното предложение да се изтеглят териториалните планове и в срок от месец да се предоговорят.

“Разписали сме срокове, в които да се подпише споразумение със социалните партньори, абсолютно съгласувано и легитимно е с протестиращите, синдикатите и социалните партньори”, поясни Нинова и допълни, че енергийният министър трябва да носи отговорност за думите, които е казал. “Пеканов къде отиде, три пъти ни е казвал, че служебният кабинет е водил преговори с ПВУ за предоговаряне на плана в частта енергетика, къде е сега той”, коментира Корнелия Нинова.

Има напрежение, но то не е за това как да се подобри състоянието на енергетиката и как да се помогне на хората, спорът е как да си разпределят фирмите, заяви в кулоарите на Народното събрание още лидерът на БСП. 

"ПП и ДБ бяха предложили списък с техни фирми, партньорите им уж в коалицията скочиха "ами, ние къде сме и къде са нашите обръчи от фирми". Това е проблемът да се карат", посочи тя. 

В момента, в който си наместят интересите, ще се укротят, допълни още Нинова. 

Министърът на енергетиката Румен Радев коментира темата също.

"Имам едно основно послание, това казах и докато бях на АМ "Тракия" - всеки загубен ден в този маниер на водене на диалога е пропуснат ден в работа по-добра за актуализация на териториалните планове", каза министърът Радев.

"При всички положения продължаваме да апелираме към това - да не си затваряме очите, да не се преструваме, че няма слон в стаята, защото истината е, че са големи, натрупвани в годините, трудни за решаване проблемите във въглищния сектор", допълни Радев.

Той заяви, че тези проблеми няма да рефлектират върху сигурността на електроенергийната система и върху сигурността на доставките. "Стремим се да не доведат до застрашаване на трайните решения за работни места", заяви министърът.

"Имаме ясни ангажименти по отношение на либерализацията, тази либерализация е изключителна за пазара на едро. Всички наши възможности, които касаят битовия потребител и пазара преминават през компесационни механизми", допълни той.

Видяхме, че някои партии се набъркват в протестите - хората е хубаво да прочетат споразумението и да видят, че е техен плюс, когато го осмислят се надявам, че всичко ще е наред. Това заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски пред журналисти в парламента.

"Енергийният министър трябва да си мери приказките за това, което е говорил. Той беше там, когато се обсъждаше споразумението. Ако е имало нещо да каже е трябвало да го каже. Ако е подписал нещо, което е неизпълнимо, веднага ще му искаме оставката и да се заминава, ако не се изпълни това, което сме подписали. Ние всички сме дали доверие към кабинета, но то не е безгранично", заяви още Делян Пеевски.

Той призова енергийния министър да дойде в пленарна зала и да обясни думите си.

Целта ми е да не се политизира този процес. Трябва да има заместваща мощност, хората да са доволни от своите професии. Доста компромиси се направиха - първо от синдикатите, протестиращите, от правителството. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той заяви, че ГЕРБ ще подкрепят споразумението в пленарна зала, но оттук насетне премиерът Николай Денков е отговорен всичко, което приеме, да бъде договорено с Брюксел, посочи още Борисов.

"Той (Делян Пеевски - бел. ред.) водеше преговорите и ги доведе до успешен край, колкото и да не се харесва на "умнокрасивите", както се наричат", заяви той.

По думите му е било грешка преговорите да не излъчват официално, въпреки че се появиха онлайн записи от преговорите. Ние държим, това, което бъде подписано, да бъде факт. В противен случай не можем да се изправим повече пред тези хора. Блокадите трябва да се вдигнат, ако парламентът гласува споразумението, посочи още лидерът на ГЕРБ.

Той не се съгласи с мнението, изразено от финансовия министър Асен Василев, че миньорската професия ще бъде със "затихващи функции" до 2038 г. И изрази становище, че след 2038 г. въглищните централи трябва да бъдат оставени като студен резерв. Даде за пример Германия, че са стартирали въглищните си мощности, когато е имало недостиг на газ.

"С некоалицията сме в една лодка и гребем в една посока", коментира още лидерът на ГЕРБ.

Източник: dariknews.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK