Протестиращи от Гърмен: До 2 юни държавата да събори незаконните къщи на ромите

снимки: infomreja.bg

До 2 юни всички незаконни постройки в ромския квартал "Кремиковци" в Гърмен да бъдат съборени и да бъдат изгонени обитателите им, след като се извърши щателна проверка на адресните регистрации на цялата общност в гетото.

Това бе ултиматумът на протестиращите пред общинската администрация в Гърмен жители на село Марчево, подкрепени и от хора от съседните села.

Местните в Марчево твърдят, че нямат проблеми с ромите от квартала, дори се разбират с тях и им помагат при нужда.

Според тях кражбите и агресията идват предимно от пришълците, които са се заселили и продължават да се заселват в квартал "Кремиковци", особено преди избори.

За пример те дават 8 нови семейства с множество деца, установили се в гетото преди два месеца.

Повечето роми през годините са дошли в "Кремиковци" от Пазарджик, Пещера, Сандански и други краища на страната.

"Това са наши близки, които идват през лятото да берат гъби, боровинки и билки, за да изкарат по някой лев за прехрана", признават роми от квартала, дали подслон на най-новите пришълци, които са от Санданско.

Межувременно стана ясно, че заповед на РДНСК от 2012 г. за събаряне на неказонните постройки, изградени предимно на общински и частни земи, е била укрита от общинската администрация, за да не бъде изпълнена.

Протестиращите не крият притесненията си от появата на техния протест на футболни фенове, агитки от пияни и дрогирани скинари, привърженици на ВМРО в Гоце Делчев и други общини от Благоевградско, които те не са канили и не са искали тяхната подкрепа.

"Агресивното поведение на въпросните хора дава същите дават друг облик на протеста, като основното ни притеснение е, че те са изпратени от политически партии, които искат да яхнат протеста в Гърмен, за да спечелят дивиденти за предстоящите местни избори", коментират жители на община Гърмен.

Днес областният управител Бисер Михайлов събра в кабинета си представители на ресорни институции като РДНСК, МВР, членове на Инициативния комитет на протеста, кмета на Гърмен Минка Капитанова и служители от техническа служба в администрацията й, които обсъдиха ситуацията и набелязаха мерки за решаване на почти 20-годишния проблем в ромския квартал край село Марчево.

За основен виновник протестиращите и тази сутрин на поредната си сбирка пред община Гърмен сочат бившия кмет Ахмед Башев, който по време на кметските си мандати е лансирал заселването на над 1000 роми в гетото в "Кремиковци" с единствената цел да ги ползва за гласоподаватели, за да печели местни и парламентарни избори.

Години наред от него са били отхвърляни молбите за възстановяване на земи на собственици, попадащи в ромския квартал и раздадени на пришълците да си строят къщи и колиби.

Един от собствениците на имоти в "Кремиковци" е бившият кметски наместик на село Марчево - Розен Марчев, който е сред инициаторите на протестите.

"Башев си ги отглеждаше години наред като стайни китки най-верните агитатори от ромския квартал, дори им помагаше със строителни материали за къщите, да си прекарват канализации и ток. Отделно от това към тях се насочваха всички възможни социални помощи. По програмите за временна заетост се назначаваха само хора от "Кремиковци", основно изборни агитатори на Башев, които се водеха на работа само на списък и в същото време получаваха пари от държавата, без да вършат никаква работа", коментира Розен Марчев.

По думите му в 99% от къщите на ромите няма нито ток, нито вода.

Неотдавна община Гърмен, по време на мандата на настоящия кмет Минка Капитанова, проведе търг за продажба на парцели - общинска земя, в гетото за застрояване на къщи. Въпреки обявените ниски цени, на търга се явиха само няколко души, които си купиха по няколко парцела.

Според протестиращите от Марчево не е тайна, че в гетото има войни между местните роми и пришълците заради лансирането на незаконно заселилите се там роми от цялата страна. 

"Няма да се откажем от исканията си. Ако държавата не се намеси, ние ще вземем нещата в свои ръце", заканиха се протестиращи и потърпевши от ромския произвол и кражби.

„Какво се правят на света вода ненапита тези, които умишлено предизвикаха скандала. Ние също сме унижавани и обиждани непрекъснато от тях. Нападали са ни, обирали са ни, принуждавали са ни да берем гъби, боровик и и билки за тях, даже лихвари, които са между тях, събираха личните карти на жените, за да им вземат майчинските", недоволстваха още протестиращите.

Те признаха, че хора, които в момента стоят в предните редици на протестите и най-много настояват за спазване на законите, са дилъри на гласове. "На всички избори ни обещанат по 30-50 лева, за да гласуваме за техни партии и накрая на хвърлят като на кучета по 5-10 лева и си прибират останалите пари", споделиха още протестиращите.

Днес стана ясно, че през нощта гетото са напуснали няколко семейства, които са се заселили там наскоро.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK