Протестиращи искат оставката на министъра на околната среда и водите заради Босилеград

Снимка: Infomreja.bg

Протестиращи от западните покрайнини искат оставката на министъра на околната среда и водите заради проблема със замърсяване на водите в региона на Босилеград.

Организаторът на протеста заяви, че е виждал със свои очи как във водата тече пяна. 

"Искаме оставката на министъра на околната среда и водите, защото той лъже, казва, че няма проблем. Също така твърди, че България през 2016 г. е нарушила Конвенцията за трансгранични оценки на въздействие, като не е спазила срока, който сърбите са поискали да им се отговори дали ще участваме, или не и не сме предоставили информацията съгласно конвенцията и допълнителните решения към нея. Вследствие на това "ръцете на сърбите са били развързани" и са започнали да правят в техния район каквото искат", коментира организаторът на протеста пред МОСВ Димитър Куманов. 

Още от края на миналата година недоволните изразиха съмнението си, че от сръбските мини се изливат безконтролно води със съдържание на тежки метали те попадат в притоците на местната река, а и оттам в река Струма. Протестиращите се притесняват, че ще това ще доведе до екологична катастрофа не само в Босилеград, но и в Кюстендилска област. /БТВ

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK