Промени в тарифата за регистрационните номера на колите

Снимка: Pixabay

Определени са нови цени за избор на номер

Собственици на автомобили, които искат да запазят номера на колата при продажбата й, вече могат да направят това след подаване на заявление и заплащане на такса в „Пътна полиция”. Досега табелите задължително се сваляха или оставаха за новия собственик на превозното средство.

Самата процедура става чрез предаване на табелите в съответния отдел на областната пътна полиция, където те се съхраняват и се предоставят при регистрация на нов автомобил на въпросния собственик. Ако това не стане в едномесечен срок, табелите ще се унищожават. Но правото върху номера ще остава валидно до шест месеца след подаването на заявлението и плащането на съответната такса според тарифата.

Считано от 1-ви януари 2021 година, влизат в сила промени в Тарифа №4 за таксите за регистрационни номера, които събира МВР по Закона за държавните такси. С решението се правят следните промени:

1. За регистрационен номер с четири еднакви цифри - 300 лв. вместо 1 000 лв.

2. За регистрационен номер с комбинация от цифри: "аа-вв"; "ав-ва"; "ав-ав", където "а" и "в" са различни числа от 0 до 9, и за табели с регистрационен номер с комбинация от четири цифри по желание - 200 лв. вместо 30 лв.

3. За регистрационен номер с комбинация от шест букви и/или цифри по желание - 1 000 лв. вместо 7 000 лева. 

4. За регистрационен номер извън случаите на ал. 1, т. 3, 4 и 5 на чл. 26 от Тарифа № 4 - 100 лв. вместо 50 лв. 

С преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози, в ЗДвП е създаден нов член 145 а, съгласно който преди прехвърляне на собствеността на регистрирано моторно превозно средство, собственикът на прехвърляното МПС може да подаде заявление за запазване на регистрационния му номер за регистрацията на друго превозно средство от същата категория и прекратяване на регистрацията на превозното средство, като заплати такса.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK