Пролетно почистване в община Струмяни за Деня на земята

снимки: Община Струмяни

Инициативата на администрацията в Струмяни под ръководството на кмета Емил Илиев, със съдействието на кметовете на Микрево и Илинденци – Божинов и Ибришимов, бе подета и от жители на общината, ръководители на учреждения, училища, детски градини, пенсионерски клубове. „Не очаквахме такава положителна реакция от хората", заяви Петя Тасева, заместник-кмет на Общината.

За кампанията хората бяха известени SMS-и, обяви, бяха изпратени и персонални покани до жителите на определени улици, а след като мълвата се разпространи от човек на човек и от къща на къща, в акцията по пролетното почистване се включиха стотици местни жители. Имаше цели семейства: баби, деца, внучета, които се присъединиха към инициативата.

"Преобразихме обществените пространства. Направихме перфектна организация за извозване на боклука. Три тройки момичета с емблемите на пролетното почистване „За по-чиста Улица!”, „За по-чист квартал!” и "За по-чиста община" раздадоха чували и ръкавици. През целия ден следяхме за добрия дух на почистването", сподели Тасева в края на трудовия ден.

В Микрево изпълниха обещанието пролетното почистване да премине под знака на разделното събиране. В акцията като цяло участваха над 500 души на възраст от 5 до 85-годишна възраст. Засадени бяха над 1000 стръка пролетни цветя, отстранени бяха 5 нерегламентирани сметища. Зацветиха се алеите на площадите, изравни се теренът пред черквата на с. Струмяни и се подготви за облагородяване, за който проявиха желание да продължат да се грижат хората от пенсионерския клуб в Струмяни.

Подготвени са улиците в трите населени места - в с. Микрево се почисти голям терен - нерегламентирано сметище, който кметството ще превърне  в „Долина на розите” на 12 май, когато ще участва в кампанията "Да изчистим България за един ден”.

„За мен участието на хората, почистването и облагородяването на обществените пространства и улиците е знак, че вече сме европейци", подчерта инициаторът Емил Илиев. "Радостно е, че хората сами предлагат да има санкции за онези, които замърсяват. И ще има такива. Ние ще показваме и стимулираме доброто, но и няма да се колебаем да вземаме мерки срещу нарушителите. За най-красивата и чиста улица общината е подготвила награда – цветя и посъдечен материал за 150 лв. Предстои измиването на площадите и улиците", допълни кметът.

От днес започват мероприятията, посветени на 7-и април, празника на община Струмяни, с изложба на детските градини, посветена на 130 години от предучилищното възпитание в България.

Утре деца, ученици, пенсионерските клубове от общината и колективи под патронажа на кмета на общината и директора на горското стопанство ще засадят млади фиданки, като „осиновят” своите зелени улици и продължат да се грижат за тях.

Празниците ще продължат в сряда със спектакъл на Нешка Робева, пролетна чуднотека – в четвъртък, велопоход и други инициативи. Кулминацията на тържествата ще бъде на 7-и април с голям концерт-спектакъл на едноименния площад.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK