Пролетен празник на животновъдството откриват в Кресна на 6 април

снимка: Община Кресна

Наближава второто издание на станалия вече традиционен Пролетен празник на животновъдството и земеделието. На 6 април Кресна отново ще бъде във вихъра на най-мащабното подобно събитие в Западна България. Само по себе си събитието е уникално, защото представлява смесица от взаимно свързани теми, участници и събития в областта на животновъдството, земеделието, кулинарията, опазването на природата и традиционната култура.

Показва връзката между опазването на традиционните породи и сортове с поминъка и производството на традиционни храни. Съхраняването на културните традиции и опазването на природните дадености на регионите. Демонстрира на практика връзката на традиционното земеделие и животновъдство с традиционната кулинарния и здравословен начин на живот. Това е празник на българските изконни традиции.

Основна тема са оригиналните български породи и сортове. В рамките на празника ще се проведат две специализирани изложби от национален ранг. Поредната изложба на какаракачански кучета, организирана от „Международна асоциация каракачанско куче”, и втора специализирана изложба на местни породи кози, чийто основен организатор е Асоциацията за автохтонни породи кози в България.

Интересът към тези изложби е много голям и се очакват рекорден брой изложители от цялата страна. Ще бъдат представени и автохтонни породи овце из между които каракачанска, дъбенска, елинпелинска, маришка вакла и др. Ще се представят автохтонни породи коне от ценни развъдни линии.

Участие в събитието ще вземат национални развъдни организации работещи за опазване на автохтонни породи, природозащитни организации, действащи сдружения на производители на биологични и натурални храни между които Развъдната асоциация за местни породи овце, Асоциацията за развъждане на местни – автохтонни породи в България, Център за редки породи – Влахи, Сдружение за дива природа – Балкани, Био-комплекс „ Моравско село”, Slow food – България и други.

Съществува пряка връзка между автохтонните породи и сортове и хранителните традиции на всяка страна, отделен район и културно етническа група. Загубата на един такъв сорт или порода оцелели от миналото автоматично означава и загуба на кулинарен продукт, загуба на поминък, занаят и начин на живот на определена група хора. Често следствие на това се „раждат” фалшиви продукти имитиращи оригинала, но нямащи нищо общо като качество.

Пролетният празник на земеделието и животновъдството в Кресна е сериозна стъпка в посока да се съхрани оригиналът. Това е и мотото на организаторите за събитието. Производители на млечни и месни продукти, традиционни напитки и производители на земеделска продукция, майстори на занаятите ще демонстрират своите постижения. Посетителите ще могат да дегустират и оценят качествата на натуралните и био продукти, както и да научат за технологията на тяхното производство.

На празника хора и организации ще участват като представят идеи и концепции в областта на опазването на българската природа. На свои щандове ще се представят образователни програми и институции в тази сфера. Измежду тях са Образователен център за едри хищници - с. Влахи и Училище за природа - с. Влахи. 

Празникът ще се „подгрява” от музикални изпълнители на автентичен фолклор. Една от големите атракции ще бъдат и бауджерите със своите костюми направени от кожи на калоферски кози и съпровождани от зурни и тъпани. Кресненските баби ще си съперничат с майстори на родопската гайда.

Главен организатор на събитието е Съюз на фермери "Струма" - гр. Кресна. Партньори по организацията са БДОБР Семпервива, Асоциация за автохтонни кози в България, Международна асоциация каракачанско куче, Програма за малки проекти на ГЕФ – България.

Инициативата се подкрепя от община Кресна и лично кмета Илиян Кръстев.

В рамките на празника ще се проведат:

  • Национална изложба на Каракачански кучета
  • II Национална изложба на оригинални български породи кози
  • Регионално изложение на редки, автохтонни породи домашни животни
  • Демонстрации на методи за защита на домашни животни
  • Представяне на продукти на местни земеделски производители
  • Представяне на био-продукти
  • Представяне на местни занаяти и традиции
  • Представяне на нови технологии в животновъдството
  • Дегустации на натурални храни и напитки
  • Забавни игри за малки и големи деца на тема опазване на природата
  • Жива музика – автентични фолклорни изпълнители
  • Томбола със специални, големи награди

Официалното откриване на празника е в 10.00 часа в Кресна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK