Прокуратурата в Гоце Делчев се самосезира, започва проверки в "Кремиковци"

снимки: infomreja.bg, архив

Кметът на Гърмен Минка Капитанова поиска съдействие от областния управител Бисер Михайлов за спешна среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя заяви, че проблемът със земята в ромския квартал "Кремиковци" е огромен, което я принудило да спре продажбите.

"Това е омагьосан кръг и дори някои от ромите да поискат да закупят земя, не могат да го направят. Спрели сме процедурата за местността "Падарката", защото там има предявени претенции от частни собственици, които са били оземлени през 1997 г., а пет години по-късно въпросните земи отново са станали собственост на държавата", поясни Капитанова.

Тя бе категорична, че общината няма възможност да предостави жилища на ромите, които ще останат на улицата след събаряне на незаконните им къщи, а и законът по никакъв начин не задължавал общината да осигури нови домове на тези хора. "Дори да се намерят такива места, това ще е временно решение на проблема", добави общинският управник на Гърмен.

Според нея събарянето на незаконните постройки в гетото ще доведе до още по-голяма ескалация на напрежението. 

Тя обясни, че отсъствието й от ромския квартал по време на вчерашната акция "Багер", при която бяха съборени 4 къщи, се дължи на умишленото подстрекаване на ромите срещу нея. Призна, че се страхува да не се стигне и до посегателства спрямо нея, тъй като на ромите им се втълпявало, че тя е виновна за събарянето на къщите им. 

От своя страна пък жителите на "Кремиковци" днес заявиха, че настояват за среща с кметицата, на която тя да им обясни лично защо се е стигнало дотук и какво ще предприемат общината и държавата оттук насетне. 

"Вече не знаем на кого да вярваме. Идват различни хора тук, които ни говорят различни неща и съвсем ни объркаха. Искаме да чуем становището на общината в лицето на нашия кмет Минка Капитанова, за да се спре със спекулациите с нас един път завинаги", коментираха хора от гетото.

Вчера, като бивш общински съветник, участвал в процесите и гласуванията в Общински съвет - Гърмен при мандата на екскмета Ахмед Башев, настоящият заместник-областен управител на Благоевград Асим Адемов ясно и категорично обясни причините, довели до сегашното състояние в ромския квартал на Гърмен. 

"Хората от "Кремиковци" са подведени тенденциозно, че могат да строят къщи върху земеделските земи, които са им предоставени с решение на местния парламент в Гърмен още през 2011 г. по предложение на тогавашния кмет Ахмед Башев. С една дума - ромите от квартала бяха излъгани. Няма смисъл да се търсят други причини и да се обвиняват други хора. Тогава аз бях съветник и участвах в гласуването заедно с колегите от ГЕРБ. Единствено ние гласувахме против, защото законът не позволява застрояване на трайни постройки или къщи за живеене върху земеделска земя, на която не е извършена смяна на предназначението и няма изграден ПУП. Всичко това може да се види в протоколите от сесиите", коментира Адемов, който вчера пръв даде светлина по заплетения казус.

По думите му тогава по предложение на Башев групите на ДПС, БСП и ВМРО, представляващи мнозинство в Общинския съвет в Гърмен, са гласували 29 семейства от ромския квартал "Кремиковци" да получат право да закупят земеделска земя в местността "Падарката" в размер на общо 60 декара.

На ромите обаче не им било обяснено, че нямат право да строят къщи върху тези терени, защото са със статут на земеделска земя и са извън регулация. "Нещо повече - Башев дори ги насърчаваше да строят къщи", добави още заместник-областният управител.

По време на вчерашното събаряне на незаконни постройки роми от "Кремиковци" признаха, че са били подпомагани по нареждане на бившия кмет с безплатни материали и техника при строителството. Всичките 29 семейства, получили право да закупят земеделски земи с благословията на Башев, и до днес се смятат за привилегировани, които управляват ромския квартал.

Невежеството, ниското образование след ромското население, е една от бомбите, които цъкат повече от 15 години в Гърмен и на много места в страната. Това стана ясно от показваните от жители на квартала документи, квитанции за платени такси, скици и договори за прокарване на питейна вода в домовете им, с които те смятат, че къщите им са съвсем законни. Мнозина твърдяха, че тези документи имат силата на нотариални актове.

За да се тръгне отнякъде и община Гърмен да бъде приведена в пълна законност, трябва да се разкрият всички порочни сделки и решения на Общинския съвет поне 15 години назад, както и да се потърси съдебна отговорност от виновните, са категорични жители на община Гърмен.

”Трябва да има наказани, трябва да има осъдени и вкарани в затвора за този хаос в общината. Трябва да се направят и проверки на имотното състояние и законността му на целите фамилии на бивши и настоящи управници, общински съветници и хора от различните институции, без значение от коя партия са и каква е тяхната религиозна принадлежност, действали противозаконно единствено заради личната си облага, за да може общината да стъпи на здрави основи и да се развива в правилната посока", заявяват гърменци след протестите и събарянето на ромските къщи, което ще продължи и през следващите месеци.

Междувременно днес стана ясно, че след изявлението на Адемов пред медиите Районната прокуратура в Гоце Делчев се е самосезирала и започва проверки в ромския квартал на Гърмен. Ще бъде проверена цялата документация, свързана с кв. "Кремиковци" както при сегашното управление на общинската администрация, така и при управлението на бившия кмет Ахмед Башев.

 

ОЩЕ СНИМКИ ОТ КВ. "КРЕМИКОВЦИ" ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg, архив
Асим Адемов в кв. "Кремиковци"
снимки: infomreja.bg, архив
снимки: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

До трио-Асим Верхат и Минка16:14 - 02.07.2015
Минка Капитанова е за затвора защото е дала показания пред ДАНС за незаконната и обществена поръчка за милион Сега се чака решението на Софийска прокуратура за присвоените от нея средствал Асим Адемов да и помогне а също и Верхат Ислямов защото им лижеше задниците Кой е виновен че горе посочените са некадърни и невежи Асимовия помияр да не говори глупости ами като държавно лице да помогне на приятелката му Мина да настанят ромите у тях защото и двамата правят ремонти с обществени пари
do real13:30 - 01.07.2015
Da se samosezira Glavniq Prokuror sreshtu Ahmed Bashev I Asim Ademov za nasajdane na omraza I etnichesko naprejenie. Tezi dvamcata si igraqt s ogynq otdavna i trqbva da bydat v zatvora.
real07:39 - 01.07.2015
Prokuraturata da se samosezira 1. Za predizvikvane na grajdanska voina mejdu bylgari. 2.Za gruboto pogazvane na pravoto na chovek da izbira kak da jivee.Zashtoto vsqka obshtnost v Bylgariq jivee po razlichen nachin. 3.Za opita na grupa hora da diskriminira druga grupa s fashistki lozungi. 4. Da proveri zashto v Bansko I navsqkyde se izlqha milioni za hoteli koito celogodishno stoqt prazni.
etno07:27 - 01.07.2015
Predizvikahte etnichesko naprejenie I voina mejdu bylgari. Bravo na vas nikoi nema da vi go prosti. Razrihte dyrjavata

FACEBOOK