Прокуратурата разбрала едва вчера, че Божков е екстрадиран

Снимка: БГНЕС

Адвокатите на Божков обявиха завръщането му като "доброволен и съзнателен акт"

Бизнесменът Васил Божков е бил екстрадиран от ОАЕ, но българската прокуратура е разбрала за това на 28.08.2023 г. Това става ясно от прессъобщение, което бе разпространено сега, след като в продължение на дни се спекулираше по въпроса.

СГП е уведомена с документ, получен от Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" при МВР. Документът е с дата 28 август както изходящ, така и входящ номер.

В документите е посочено, че компетентните власти на ОАЕ са решили да екстрадират българския гражданин с директен полет от Дубай до София. Допълнително е посочено, че полетът е на 25.08.2023 г., като и че самолетът каца на летището в гр. София в 15:15 часа. Документът от ОАЕ и преводът е с дата 23 август.

До настоящия момент СГП не е получила съдебен акт на компетентните власти на ОАЕ относно решението за екстрадиция, се посочва изрично в прессъобщението на прокуратурата.

Васил Божков  се завърна в България на 25 август, като обяви това в социалните си мрежи, припомня News.bg. Също така и адвокатите му обявиха завръщането му като "доброволен и съзнателен акт". Когато бе попитан от журналисти, вътрешният министър Калин Стоянов сутринта заяви, че подопечните му служби ще очакват Божков на летището и ще извършат задълженията си по закон.

От прокуратурата прилагат и следните сканирани документи, които са получени в СГП в следобедни часове на 28.08.2023 г.

1 - Писмо от Министерство на вътрешните работи на ОАЕ на английски език от дата 23.08.2023 г.;

2 - Превод на български език на писмо от Министерство на вътрешните работи на ОАЕ от дата 23.08.2023 г. и

3 - Писмо от ДМОС-МВР от дата 28.08.2023 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//