Прокуратурата проверява ДОСТ заради подписка

Снимка: Infomreja.bg

На 26.03.2019 г. е публикувана декларация на Политическа партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“ /ПП ДОСТ/ за организиране и провеждане на „Национална подписка с искане за законово признаване от страна на българската държава на статут на национално малцинство“.

С оглед съдържанието на декларацията и отправените в нея искания, както и по повод на публични изявления в тази насока на председателя на партията, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди извършването на проверка от Върховната касационна прокуратура.

Предмет на проверката е съответствието на дейността на ПП ДОСТ с разпоредбите на Конституцията на Република България и Закона за политическите партии и така евентуалното наличие на предпоставките по чл. 149 ал. 1 т. 5 от Конституцията /искане до Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на политическа партия/  или по чл. 40 ал. 1 т. 1 и т. 2 от Закона за политическите партии /иск до Софийски градски съд за разпускане на политическа партия/.

Съдържанието на подписката:

НАЦИОНАЛНА ПОДПИСКА С ИСКАНЕ ЗА ЗАКОНОВО ПРИЗНАВАНЕ НА СТАТУТ НА НАЦИОНАЛНО МАЛЦИНСТВО

Обръщаме се към всички представители на малцинствата, както смело и самоотвержено се противопоставихме на асимилаторската политика на комунистическата партия и тоталитарната държава, така и сега, в условия на демокрация да поискаме смело и отговорно онова, което по право ни принадлежи съгласно международните Договори. Всеки човек се ражда със своята идентичност – етническа, религиозна и културна, и с правата, свързани с нея. Признаването  и гарантирането им е признак на цивилизационна политика, а отричането им – ни повече, ни по-малко, е пещерен национализъм и дискриминация, несъвместими със статуса на България – член на НАТО и ЕС.

Партия ДОСТ поема своята отговорност за тази инициатива с ясното съзнание, че целта стои много по-високо от която и да е отделна партия.

Водени от тази убеденост, ние декларираме, че няма да партизираме искането за статут на национално малцинство. Затова се обръщаме към всички партии, които имат амбицията да представляват правата и свободите на малцинствата, и преди всичко към техните членове и симпатизанти да преодолеят своя партиен егоизъм и ревност и да се включат в Подписката.

Обръщаме се и към неправителствените организации, които имат за приоритет защитата на правата и свободите на малцинствата, да подкрепят инициативата със съзнанието, че това е подкрепа за съхраняването и свободното разгръщане на идентичността ни, а не за една или друга партия.

Призоваваме всички български граждани да се включат в Националната подписка, в това число и нашите братя и сестри – етнически българи, защото вярваме, че само заедно, при взаимно зачитане на човешката идентичност, можем да градим общото демократично бъдеще на общата ни родина – Р България.

Предвид на крайно ограничените финансови средства, ние ще дадем предимство на електронния вариант на Подписката. Ще създадем специална електронна страница с наименование „Аз съм за статут на национално малцинство“. Тя ще е достъпна за всички български граждани. Българските граждани, които биха имали проблем с достъпа до електронната форма на подписката, могат да изразят подкрепата си с подпис на хартиен носител, чийто формуляр и реквизитите му ще бъдат съобразени със Закона за защита на личните данни. Подписката ще е отворена до края на 2019 г.

Време е.

 

КОМЕНТАРИ

Turistbg13:04 - 28.03.2019
V Bulgaria niama " korupcia", niama maltcinstva vsichko e "tcvetia I tozi" Nie sme ednonatcionalna darjava,samo che niakoi ot nas sa leko po murgavi, drugi stranno zashto imat razlichen maichin ezik...I ne e stranno, che nai- golemite krajbi I grabeji v darjavata se izvarshvat ot nemurgavite bulgari,koito niamat drug maichin ezik. I stranno zashto tova ne e stranno!!!
Turistbg13:04 - 28.03.2019
V Bulgaria niama " korupcia", niama maltcinstva vsichko e "tcvetia I tozi" Nie sme ednonatcionalna darjava,samo che niakoi ot nas sa leko po murgavi, drugi stranno zashto imat razlichen maichin ezik...I ne e stranno, che nai- golemite krajbi I grabeji v darjavata se izvarshvat ot nemurgavite bulgari,koito niamat drug maichin ezik. I stranno zashto tova ne e stranno!!!
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK