Производители искат повече инспектори да оценяват родните плодове и зеленчуци

снимка: ОДБХ-Благоевград

Всяка година интересът към програмата за подпомагане на земеделските стопани при производството на по-качествени плодове и зеленчуци в регион Благоевград расте, сочат данните на Областна дирекция по безопасност на храните - Благоевград.

За 2012г. бенефициентите по програмата са били 40, а издадените сертификати 4000 броя. През 2013 г. броят на бенефициентите е нараснал до 137, а издадените сертификати са 11 500. Същевременно персоналът на дирекцията, ангажиран с тази мярка остава непроменен. Към момента в дирекцията работят само двама инспектори, които проверяват на място и окачествяват произведената земеделска продукция на територията на областта.

Да се увеличи броят на инспекторите в Областна дирекция по безопасност на храните-Благоевград, които да проверяват и издават сертификатите на земеделските стопани, одобрени по Схемата за подобряване качеството на  плодовете и зеленчуците, произведени в България. За това настояха и представителите на Сдружението на производителите на плодове и зеленчуци „Югозапад 2013“ пред експерти от Дирекция “Растениевъдство“ към Министерството на земеделието и храните на среща в с. Микрево, община Струмяни.

„Недостатъчен е броят на инспекторите, които да обхванат кампанията по окачествяване и сертифициране на продукцията и които да обработят цялата информация, свързана с реализиране на програмата“, подчертаха земеделците, по чиято инициатива се осъществи срещата. 

 

КОМЕНТАРИ

nike20:44 - 24.01.2014
ne samo na zelen4ucite a i na vsi4ki hrani mesni imle4ni sirene ot kokosovo brashno salam ot gmo soia kade e dargavata firmi na deputati vnasiat stoki zatova unishtogavat rodnoto proizvotstvo liutenica ot nishiste a domatite i pipera gi izhvarliame zashto nikoga niama dase opravi tazi dargava dokato ima takiva mrasnici te ne misliat za rodnoto proizvotstvo samo s nego shte se sagivi ikonomikata
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK