Проектират летище за скиори край Гоце Делчев

снимка: infomreja.bg, архив

Проектанти започват работа по летище Пирин край Гоце Делчев. Инвеститорът "Хелт енд уелнес" АДСИЦ възложи поръчката на инженеринговата компания "Щраплан", която има опит в изграждането на инфраструктурни проекти, пише capital.bg. Според договора до 30 ноември 2014 трябва да бъде готов подробният устройствен план на площадката и да е извадено разрешително за строеж на фаза одобрен идеен проект. Летището трябва да заработи през 2015 година, като така подпомогне развитието на зимния туризъм в района. То ще се появи на мястото на бивше военно летище и ще е с капацитет да поема 3 хил. полета годишно.

Работата по инвестиционния проект започна през 2011 година, когато "Хелт енд уелнес" придоби терена срещу 14.9 млн. лв. Ресурсът за покупката бе осигурен чрез издаването на облигационна емисия, която е третата по ред за дружеството. Освен разхода за придобиването на имота дружеството инвестира и 1.7 млн. в проектиране на летището. Вече е осигурен и крайният купувач на обекта, когато бъде завършен. Това е компанията "Бромак инвест", с която е сключен предварителен договор за продажба на обща стойност 8.6 млн. евро без ДДС. Купувачът е свързан с банкера Цветан Василев. Неговата банка КТБ пък е акционер в "Хелт енд уелнес".

Бъдещото летище Пирин ще бъде седмото малко летище, което ще приема граждански полети, освен по-големите 5 летища в страната. То ще се простира на площ от 874 680 кв.м и ще се състои от една писта с дължина 2100 м и широчина 25 метра, както и от пътнически терминал, пише в инвестиционния проект. Капацитетът му ще позволява обслужването на 100 хил. души годишно. Летището ще приема граждански и чартърни полети за нуждите на туристическата индустрия в района. Предполага се, че най-активно то ще работи през зимния период, когато е ски сезонът в Банско, но има възможност и за целогодишна работа покрай дейността на комплексите, предлагащи СПА туризъм.

Разчет за това за какъв период от време би се възвърнала инвестицията в летището от "Хелт енд уелнес" не са правили, обясни пред "Капитал Daily" Васил Гунчев, член на съвета на директорите на дружеството. Характерът на дейността му е да инвестира в недвижими имоти, след което да ги реализира на пазара, добави той. Така в началото на 2012 година КТБ придоби близо 9% от 4-звездния Sana SPA Hotel в Хисаря, който е единственият завършен и въведен в експлоатация обект на дружеството от началото на дейността му през 2006 година досега. През това лято трябваше да бъде открит комплексът от затворен тип Sana Park Resort в курортен комплекс "Свети Константин и Елена". В процес на проектиране са 4-звездни хотели във Велинград и Огняново, както и луксозен Golf & Spa комплекс край Разлог.

В края на полугодието "Хелт енд уелнес" отчете нетна загуба в размер на 1.292 млн. лв. и непокрита загуба от предходни години в размер на 32.379 млн. лв. През юли дружеството предоговори кредит към КТБ, като сумата му бе увеличена до 3.596 млн. лв. Плащанията по него ще трябва да започнат през януари 2014 година. Основни акционери в "Хелт енд уелнес" са "Аквафинанс" с дял от 47.21%, "Рема трейд" с 38.08%, "Булит 2007", което държи 8.41% от капитала, и КТБ с 4.95% от капитала по данни от акционерната книга към 14 юни. /capital.bg/

 

КОМЕНТАРИ

354409:04 - 03.12.2013
Веднага превърнете това място в сметище и общината ще го даде на частни лица,защото не може да го стопанисва.Вече има прецедент за нерегламентирано сметище в Буково дето се дари на частно лице по тази причина.
СОБСТВЕНИК20:53 - 02.12.2013
Собствениците не са обезщетени, а те тръгнали да строят. Трябва да бъдат осъдени тези които заграбиха частната собственост на хората без да платят и стотинка. Нали уж военните върнаха летището в Гоце Делчев на Общината, тя как го продаде ,като всеки сантиметър си има собственик. Общината трябва да бъде съдена, но затова трябва да се обединим и да подадем колективен иск !
????21:49 - 30.10.2013
По същия начин заграбиха и земята на хората в бившата военна градина,сега Ува Нестум
????17:05 - 26.10.2013
Първо да обещетят собствениците на земи тогава да си проектират и да си строят летище .Заграбиха земите на хората ,без да ги обещетят с един лев .

FACEBOOK

//