Проект за успеваемостта на ромските деца в училище стартира в Благоевград

Снимки: Сдружение "С вяра за бъдеще"

Проект за повишаване успеваемостта на ромските деца в училище стартира в Благоевград с официална пресконференция днес.

„Да помогнем днес за по-успешно утре" са озаглавили проекта неговите изпълнители - сдружение "С вяра за бъдеще" - Благоевград с председател Красимира Кюпова в партньорство със сдружение "Адаптация" – Благоевград, оглавявано от Марияна Станкова.

Финасирането е в  рамките на Програмата за подкрепа на неправителствените организации (НПО) в България по Финансовия механизъм (ФМ) на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Оператор на Програмата за подкрепа на НПО в България е Институт „Отворено общество“ – София (ИОО – София) в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ).

Продължителността на проекта е 10 месеца - от юни 2015 г. до март 2016 г.

Реализаторите му предлагат иновативни подходи за задържане на ромските деца в училище и повишаване нивото на тяхното образование, като се залага на оптимизиране на взаимодействието между образователната система и семействата на децата от ромска общност, с цел повишавне успеваемостта им в училище.

Основните дейности са:

 * Подготовка на 10 помощник-учители за конкретна ефективна работа с учениците от ромска общност и въвеждането им в 3  училища в Благоевград, където учат и ромски деца. По двама пом.-учители ще подпомагат учебния процес в 9 ОУ, СОУИЧЕ и 2 ОУ. Обучените помощник учители ще осъществяват непрекъснат контакт с родителите на учениците от ромска общност; Ще подпомагат учениците от ромска общност в учебния процес в училищна среда; Ще подпомагат работата на учителите, работещи в условия на мултикултурна среда.

Работатата на помощник учителите ще доведе до повишена успеваемост на учениците от ромска общност, което от своя страна предпоставя достигане на по-висока образователна степен, гарант за по-добро бъдеще;

 * Организиране на Клуб на родителя и провеждане на тематични срещи на родители, учители, помощник-учители, експерти, за обсъждане проблемите на образователната интеграция; Предвидените периодични тематични срещи (по 2 месечно с участието на 20 родители в среща) ще даде възможност на родителите да обсъждат актуални проблеми, свързани с възпитанието и развитието на техните деца, с междуличностните отношения, превенцията на конфликтите, агресията и насилието, различните прояви на асоциално поведение.

Ценни са контактите, които родителите в рамките на Клуба могат да осъществяват с цел по-висока информираност и компетентна помощ, с представители на институции и организации, работещи по проблемите на възпитанието,образованието, социализацията и развитието на техните деца.

 * Създаване на клуб по интереси - клуб "Информатика"

В този клуб ще се даде възможност на ромските деца за придобиване на ценни знания и практически опит за по-успешно ориентиране в интернет пространството, което ще повиши техните възможности за междуличностно общуване и полезна информация, за формиране на умения за непрекъснато обновяване и самостоятелно усвояване на знания; Запознаването им с основни понятия, очертаване ролята на тази предметна област в съвременното общество; Формиране на умения и навици за практическа работа с компютър;

Дейностите, включени в проекта, изцяло кореспондират с възприетия подход за интеграция, който предвижда привличане и включване на всички заинтересовани страни работещи в това направление – родители, подрастващи и педагози. Ромските деца имат капацитет и възможности, които при подходящи условия и осигурена възможност биха могли да разгърнат не по-зле от другите деца.

"Чрез реализирането на този проект ще имаме възможност да допринесем за разрешаването на едни от най-наболелите проблеми в ромска общност - неглижаране на образованието като ценност както от децата, така и от родителите. По този начин ще утвърдим имиджа си на организация, защитаваща интересите и откликваща напотребностите на членовете на горепосочената общност", сподели ръководителят на проекта Красимира Кюпова.

 

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение "С вяра за бъдеще" и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

 

Снимки: Сдружение "С вяра за бъдеще"
Снимки: Сдружение "С вяра за бъдеще"
Снимки: Сдружение "С вяра за бъдеще"
Снимки: Сдружение "С вяра за бъдеще"

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//