Продължават тежките боеве в Хан Юнис

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Гутериш предупреди за възможни "епидемии и засилен натиск за масово разселване в съседни държави"

Израелските войски се сражават с радикалното палестинско движение "Хамас" в сърцето на най-големия град в южната част на Газа – Хан Юнис. В същото време хиляди разселени цивилни потърсиха подслон близо до Египет и в пуста крайбрежна зона на анклава. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди за опасност от "скорошен пълен срив на закона и реда" в Газа.

Жителите на Газа се струпаха в Рафах на границата с Египет, след като Израел разпространи листовки и съобщения, в които се казва, че ще бъдат в безопасност в града. Израелската армия съобщи, че е навлязла за първи път в сърцето на Хан Юнис. От въоръженото крило на "Хамас" – "Бригадите Изедин ал Касам", заявиха, че битката е ожесточена. Местни жители казаха, че израелските бомбардировки стават все по-интензивни, убиват и раняват цивилни, а танкове се сражават с палестински екстремисти северно и източно от Хан Юнис. Израел заяви, че при „целенасочени нападения“ в централната част на Хан Юнис са били „елиминирани терористи, унищожена е терористична инфраструктура и са открити оръжия“.

Междувременно в безпрецедентно писмо до Съвета за сигурност на ООН генералният секретар на организацията Антониу Гутериш предупреди, че войната между Израел и "Хамас" може да доведе до "утежняване на съществуващи заплахи за международния ред и сигурност" и отново призова за хуманитарно прекратяване на огъня. "Може да възникне още по-лоша ситуация, включително епидемии и засилен натиск за масово разселване в съседни държави", подчертава Гутериш. Според него хуманитарната помощ, преминаваща през граничния пункт "Рафах" между Египет и Газа, е недостатъчна.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел поиска от европейските държави да подкрепят Антониу Гутериш. А израелският външен министър Ели Коен заяви, че „призивът на Гутериш за прекратяване на огъня в Газа представлява подкрепа на терористичната организация "Хамас"./БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//