Проблемът с бездомните кучета в Благоевград стигна до Брюксел

Снимка: Фейсбук

Евродепутатът Емил Радев призовава за разследване

Проблемът с бездомните кучета в Благоевград стигна до Брюксел.

Евродепутатът Емил Радев обяви, че ще настоява за разследване на нехуманните методи за грижа на бездомните животни в общинския приют в Благоевград. Той публикува своето становище по темата във Фейсбук:

Информацията за изключителна жестокост към кучета в общинския приют за безстопанствени животни в Благоевград потресе българското общество и беше посрещната с тревога в Европейския парламент.

В писмо до вътрешния министър и главния прокурор на България Интергрупата за хуманно отношение и опазване на животните, на която съм зам.-председател, призовава за задълбочено разследване.

 С колегите препоръчваме то да обхване и използваните ресурси за изграждане и поддръжка на приюта, особено ако финансирането е осигурено от ЕС.

 Настояваме да се предприемат необходимите превантивни, законодателни, административни и наказателни мерки, за да се предотвратят подобни престъпления в бъдеще.

Страната ни е криминализирала жестокостта срещу гръбначни животни и e сред първите в ЕС, създали зоополиция. Този хуманен и успешен подход беше сочен за пример в Европа. За да има резултати обаче, не е достатъчно да ковем закони. Трябва да се гарантира и ефективното им прилагане.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK