Проблем с ваксините, ваксинирането и ръст на болните, отчетоха от НОЩ

Снимка: БГНЕС

Има тенденция за увеличаване на новозаразените с коронавирус у нас през последните три дни

Има тенденция за увеличаване на новозаразените с коронавирус у нас през последните три дни. Паралелно с това имаме ясна и отчетлива тенденция за увеличаване броя на ваксинираните лица. За последното денонощие те са над 20 000.

Това информира здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. По думите му се надбягваме с вируса и „ще видим кой ще финишира пръв“.

На фона на тази ситуация Ангелов заяви, че здравните власти у нас са изключително неприятно изненадани от поредната неспазена договорка за ваксините от страна на „АстраЗенека“.

„117 000 дози пристигнаха на 22 февруари. Това е с 333 000 дози по-малко от поетия ангажимент. На 15 февруари бяхме информирани, че до края на месеца България предстои да получи две доставки от 87 000 и 54 000 дози. Разбираме, че в страната ни няма да постъпи нито една от тези доставки. Описаните по-горе факти доказват, че „АстраЗенека“ няма да изпълни ангажимента си за доставка на 142 437 дози до края на февруари. Вчера с изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437 ваксини“, обясни здравният министър.

„Това наричам аз липса на оперативност. Намираме се в световна криза и трябва да има оперативни решения, които да бъдат незабавни. Съобщихме на фирмата, че имаме готовност да изпратим самолет. Той стои и чака. В рамките на два дни очаквахме ясни и точни отговори, но такива не получихме. Получихме само едно писмо, в което се казва, че "производството на ваксини е процес с висока степен на техническа сложност", обясни още Ангелов.

Той се обърна към представителите на "АстраЗенека" с думите: "Нито имаме нужда от вашата учтивост и вежливост, имаме нужда от ваксини. Ако във вашия корпоративен свят това е допустимо, на полето на медицината, на което воюваме, има само черно и бяло. Хората са или здрави, или са болни. Или са живи, или са умрели.“

Костадин Ангелов информира, че временно „зелените коридори“ за ваксинация ще бъдат спрени, докато ваксините дойдат. По данни на фирмата камионът тръгва в петък и се очаква да пристигне в събота.

„В тази връзка, ако това количество от 52 000 ваксини дойде в събота, те ще се разпределят веднага. Поели сме ангажимент към лекарите да получат 50% от доставката“, обясни Ангелов.

Той информира още, че до края на месец август се е очаквало у нас да дойдат 4 518 323 дози. Сега намалените дози са такива, че те представляват 40% от очакваното количество.

„Светлината в тунела е ваксината, която е на “Джонсън и Джонсън“, да получи регистрация. Това ще стане вероятно следващия месец. Както виждате, всяко нещо е предпоследно. Кризата е световна, решенията трябва да са бързи и оперативни“, отново заяви Ангелов.

„Към момента има около 35 000 ваксини от „АстраЗенека“, които са разпределени. Ако запазим този темп 15 000-20 000 ваксинирани на ден, следващите два дни ще имаме ваксини. Като дойдат в събота, мисля, че ще успеем да задържим положението“, изрази надежда здравният министър.

Проведени са разговори с Германия и Франция за осигуряването на 1 милион ваксини на „Пфайзер“, които да започнат да идват през месец март.

Увеличени са доставките и на ваксината на „Модерна“, като следващия месец се очаква от там да дойдат 85 000 дози.

„Наблюдава се изчерпване на леглата за коронавирус във Военномедицинска академия, в „Пирогов“ и в Окръжна болница в столицата. Но има достатъчно легла в другите болници“, заяви председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Заетостта на интензивните отделения е 51% и там също се наблюдава ръст с повече от 10% на седмична база.

Той посочи, че средната заболеваемост за седем дни е 216 на 100 хил. души.

„Има признаци за експоненциално нарастване на заразата“, каза Мутафчийски. По думите му това е 26% ръст в сравнение с миналия четвъртък и с 57% повече от преди две седмици.

Мутафчийски каза още, че във ВМА за пет дни са ваксинирани 7169 души, а от началото на кампанията – 12 300.

„България е със средна заболеваемост от 156 на 100 хиляди и сме на 22-ро място в класацията на ЕС“, заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Задържаме също 14-то място по смъртност за Европейския съюз.

„Продължава тенденцията за преливане към червено – вече 19 области са в червената зона, 7 са в оранжевата и две в жълтата“, уточни Кунчев.

Най-висока традиционно е в Кюстендил – 446 на 100 хиляди души и най-ниска в Търговище – 25 на 100 хиляди.

Кунчев уточни, че ръстът засега е с нисък темп и смъртността не следва този ход на базата на 14 дни.

Временно се спират „зелените коридори“ за ваксиниране в някои болници.

От Военномедицинска академия обявиха във „Фейсбук“ страницата си, че количествата препарат при тях са изчерпани.

Въпреки това от ВМА уточняват, че продължава ваксинирането по отделните фази съгласно Националния ваксинационен план, както и поставянето на втора доза на направените до момента имунизации.

От „Св. Анна“ също спират временно коридорите за ваксиниране заради изчерпани количества. При доставка на нови дози масовата имунизация ще продължи веднага.

Страната ни ще получи по-малко от обявеното дози от ваксината на „АстраЗенека“. От писмо на здравния министър Костадин Ангелов до компанията става ясно, че вместо обявените 142 437 дози, вероятно страната ни ще получи едва 52 800 дози.

„Местните РЗИ-та могат да кажат къде са разпределени останалите количества ваксини“, заяви здравният министър Костадин Ангелов.

По думите му в системата има около 39 хиляди дози от „АстраЗенека“, около 30 хил. от тези на „Пфайзер“ и 12 хил. от „Модерна“, които пристигнаха по-рано днес.

Той добави, че РЗИ ще обяви къде са пуснати дозите. При личните лекари са разпределени над 30 хил. дози.

„Втора доза от ваксините се пази за всеки имунизиран“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по повод появилите се сигнали за забавени „втори игли“.

По думите му това се дължи на организацията на процеса и това, че някои хора не се явяват за втората доза в уречения ден.

Кунчев е категоричен, че в ситуация, при която пациентът не отива в правилния ден, дозата му трябва да бъде поставена на някой друг желаещ, защото в противен случай се бракува.

Относно посочените срокове за поставяне на втората доза от ваксините, Кунчев коментира, че това са препоръки и забавяне с няколко дни няма да компрометира имунитета.

„Единици са хората, на които е забавена „втората игла“, заяви шефът на столичното РЗИ Данчо Пенчев.

Той обясни, че в ситуация, в която човекът не се е появил в деня на втората си доза, тя ще бъде поставена на друг, за да не се бракува.

„Апелирам към всички български граждани, които имат ангажимент да получат „втора игла“, да следят внимателно датата, на която трябва да я получат. Ако има проблем, да го обсъдят с лекаря, направил ваксината, а не субективно да решават дали да отидат, или не“, обясни Пенчев.

Той посочи, че в ситуацията става въпрос за взаимна отговорност.

Пенчев гарантира, че всички „втори игли“ са обезпечени и са запазени количества от съответните ваксини в РЗИ-тата.

Относно сигналите, че се бавят „вторите игли“ за някои от имунизираните в „Пирогов“, шефът на лечебното заведение проф. Асен Балтов заяви, че при тях са малко над 30 души.

 „Тези хора бяха определени за втора доза на 18 и 19 февруари, а се появиха на 22 и 23 февруари от 8:30 ч. Нямаше как тези хора да не ги ваксинираме и преценихме, че не е фатално да се измести с няколко дни „втората игла“, поясни Балтов.

Той допълни, че закъснели за втора доза има, но те няма да останат неваксинирани./ бТВ

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK