Приспаха мечока Митко от Парка за танцуващи мечки

снимки: "Четири лапи"

Вчера Паркът за танцуващи мечки край Белица се раздели с един от обитателите си. Мечокът Митко беше транспортиран до София за преглед със скенер и ехограф поради съмнения за сериозно заболяване. Екип от ветеринарни лекари, начело с декана на Факултета по ветеринарна медицина към Лесотехническия университет проф. Богдан Аминков, потвърди, че животното страда от тумор в черния дроб, чието лечение е невъзможно. Тъй като образуванието е дало разсейки и в други органи и жизнените функции на Митко са били сериозно нарушени, беше взето решение животното да бъде приспано.

„Мечокът Митко не се чувстваше добре от близо месец. За него бяха положени специални грижи и поставен на подсилваща диета от мед, витамини и минерали. Бяха му направени на два пъти вливания на глюкоза. За съжаление състоянието му не се подобри и в рамките само на няколко седмици той загуби голяма част от телесната си маса,” разказва Димитър Иванов от Парка за танцуващи мечки край Белица.

„След медицинския преглед, проведен миналата седмица в Парка за танцуващи мечки, беше изказано предположение, че Митко най-вероятно има тумор. Тъй като наличната апаратура не позволяваше точна диагностика, се наложи да бъде изследван с мощен скенер, който да  даде точна представа за заболяването. За съжаление, първоначалната диагноза се потвърди – напреднал стадий на злокачествен тумор в черния дроб с разсейки в повечето останали органи. Единственият начин да спестим мъките на Митко беше да го приспим.”

Митко е една от многото мечки, които допреди няколко години са се използвали за развлечение на хората по улиците. Част от номерата, която бившата танцуваща мечка е била заставяна за изпълнява по курорти и селски събори, е включвала и консумация на алкохол. Според служителите на „Четири лапи”, това може да се окаже и причината за увреждането на черния дроб. Митко е спасен в Парка за танцуващи мечки в края на 2004 г., когато е откупен от предишните му собственици.

Възрастта му остава загадка – според официалните документи издадени през 1997 г. той е на 20 г., но от „Четири лапи” посочват, че по това време масовата практика е била да бъде вписвана по-късна дата на раждане на мечките, за да може цената им при една последваща продажба да е по-висока. Според специалистите на международната организация за защита на животните реалната възраст на Митко е била около 28 г.

След смъртта на Митко в Парка за танцуващи мечки остават 23-ма обитатели – 21 мечки от България и две от съседна Сърбия.

снимки: "Четири лапи"
снимки: "Четири лапи"
снимки: "Четири лапи"

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK