Природозащитници от Гоце Делчев сезираха МОСВ за противозаконна експлоатация на животни по панаирите

Снимки: БЗДП – Гоце Делчев

„Танцуващите мечки, които ги разкарваха циганите по градове, села и паланки, ги конфискуваха и в Белица им осигуриха нормални условия и грижи, а останалите животни кога? Май ще трябва пак да се намеси някоя световна природозащитна организация, защото нашите явно са безгласни.

Остро осъждаме разкарването на животни по панаирите и експлоатацията им. Може би повечето от тях дори са упоени. Да не говорим за мъките, които претърпяват, и за това, че екзотичните животни по време на панаира са лишени от необходимите условия за тяхното отглеждане, което е в противоречие със закона за защита на животните“, е коментарът на природозащтитници, които твърдят, че цяла седмица са наблюдавали тяхната експлоатаци на панаира в Гоце Делчев.

Именно тези мотиви природозащтитници от Българското дружество за защита на птиците, клон Гоце Делчев, изложиха в остър сигнал, с който сезираха МОСВ за експлоатацията на екзотични и други животинки, които вече цяла седмица преживяват небивал стрес от силната музика и многото хора на панаира в Гоце Делчев, където на всичкото отгоре са подложени и на ежедневна експлоатация, за да осигуряват доходи на собствениците им.

Маймунка, крокодил, питон, червен ара папагал и игуани пристигнаха на панаира с бус с пазарджишка регистрация, а игуаните - натъпкани в контейнери, два пъти по-малки от размера на животните.

Пет лева за снимка с тях на деца и възрастни панаирджии цяла седмица - от сутрин до вечер, за сметка на стресираните животни, обясниха природозащитниците, подали сигнала до Министерството на околната среда и водите.

Пред медията ни те заявиха, че се позовават на Закона за защита на животните, като цитираха членове и алинеи от него, и увериха, че търсят съдействие от компетентните институции за решаването на този немалък проблем на национално ниво.

Според Чл. 6. (1) от Закона за защита на животните се забранява проявата на нехуманно отношение към животните.

В алинея (2) се казва, че за нехуманно отношение към животните се смята причиняване на болка или страдание на животно или предизвикване на силен страх.

Чл. 7. (1) пък забранява проявата на жестокост към животните.

(2) За жестокост се смятат:

1. (изм. - ДВ, бр. 92 от 2011 г.) всяко действие или бездействие, което причинява продължително или повтарящо се страдание на животното, или увреждане на здравето му или стрес;

7. Забранява се използване на животни за филмови снимки, реклама и изложби, при които им се причинява болка, страдание, увреждане или стрес;

8. Забранява се принуждаване на животни към усилия, които им причиняват болка, страдание, увреждане или стрес, се казва в Закона, цитиран от природозащитниците от Гоце Делчев.

 

КОМЕНТАРИ

Хари20:02 - 25.09.2018
Родните природозащитни организации трябва да обърнат по-сериозно внимание на експлоатирането на горките животинки. Ама явно няма кой да им плаща иначе отдавна щяха да са организирали някой протест.
Милен18:46 - 25.09.2018
Това се прави от години, не знам защо сега се сетиха, че има такива животни, явно пак симулират дейност тези природозащитници.
Ццц10:55 - 24.09.2018
Някой не е получил хонорар този път за панаира
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK