Приятели на задържаните за взрива в Сандански се вдигат на протест

Николай Йовев, снимка: infomreja.bg, архив

Близки и приятели на четиримата задържани за взрива в Сандански излизат на протест срещу неоснователния според тях арест на младежите.

В късния следобед утре или във вторник, когато се очаква да се гледат мерките им за задържане, протестиращите се готвят да излязат пред сградата на съда в Благоевград в знак на несъгласие с несправедливото им задържане. Протестната акция ще подкрепи и ГС "Сила".

Един от арестуваните е 22-годишният Николай Йовев от с. Микрево. Николай е известен с националистическите си възгледи. В края на септември миналата година той бе арестуван заедно с още 13 души за побой над баща и син от ромската махала в Благоевград.

Инцидентът стана веднага след протестното шествие в центъра на Благоевград в подкрепа на жителите на с. Катуница, на което Николай бе сред организаторите. Тогава Йовев бе задържан за 72 часа и бе санкциониран с акт за хулиганство, след което бе освободен.

За бомбения атентат в Сандански Николай е бил задържан към 8.30 часа в петък, съобщиха негови роднини. „В четвъртък вечерта с брат ми ходихме на рожден ден в Благоевград и се прибрахме в Микрево към 23 часа. След това той не е излизал от вкъщи“, твърди сестрата му Аделина Йовева.

Според нея Николай и останалите задържани младежи - Сашо, Васил и Стоян, които също са с националистически разбирания, са невинни и са употребени като изкупителни жертви. И четиримата са от Санданския район.

За задържането на четиримата обяви на пресконференция по-рано днес вътрешният министър Цветан Цветанов. По думите му експертиза е доказала съответствие на химическия състав на взривното вещество с натривки, взети от ръцете и дрехите на задържаните. Само един от арестуваните е дал съгласие за изследване с полиграф. Няма политически елемент при мотивите за взрива. Той е изцяло по криминални подбуди, уточни министърът.

Според Цветанов има данни, че двама от задържаните са съпричастни към инцидента по Великден, когато в ромската махала на Сандански беше хвърлена самоделна бомба.

Пред ИНФОМРЕЖА директорът на ОД МВР комисар Георги Костов заяви, че и четиримата задържани са младежи на около 20 години, от добри семейства.

 

КОМЕНТАРИ

Заинтерсован09:16 - 02.07.2012
Едно време БАй Тошо за мъртъв циганин даваше по два хляба, сега за циганин и президент се съди еднакво! На мангалите само така. Не можеш да идеш до социални грижи от тях. Зейнали са само за помощи и се множат като зайци, а пък ние нормалните работещи хора даваме по 1/3 от заплатата си за да храним тези мързелаци. Интеграция лииии!?! Който му е работи - работи, за тях все няма работа, все са дискриминирани, все нещо им пречи да идат да работят. Само кражби им е в главите. МОМЧЕТА АКО СТЕ ГО НАПРАВИЛИ ПО ЕДИН АПАРТАМЕНТ ДА ВИ ДАДАТ, АКО НЕ СТЕ ДА ГИ ОСЪДИТЕ ЗА НАРУШАВАНЕ НА ПРАВАТА ВИ!!!
Монката04:36 - 02.07.2012
1-во ... гледайте какво пишете!Н е в петък вечер Ники и Ади са били заедно,а в четвъртък и него са го пробрали в петък сутринта.... 2-ро ... за пореден път ставаме свидетели на това как държавата се превръща в циганска(с извинение)..няакъде нещо да се споменава за действията на ромите спрямо семействата на тези четерима НЕВИННИ БЪЛГАРСКИ граждани?СПРАВЕДЛИВ ПРОЦЕС И СВОБОДА!Знаем,че сте НЕВИННИ!
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK