Примирието за Газа започна

Снимка: ЕРА/БГНЕС

През следващите 96 часа то ще улесни доставката на основна хуманитарна помощ

Четиридневното прекратяване на огъня между Израел и Хамас, което се очаква да започне днес, ще предложи кратка почивка от военните действия, които обхванаха ивицата Газа от 7 октомври, пише news.bg.

Примирието, което беше договорено с посредничеството на Катар, ще започне в 7 часа сутринта местно време в петък и се очаква да доведе до освобождаването на общо 50 заложници от ивицата Газа през следващите дни, като приблизително 150 палестински пленници, държани в Израел, се очаква да бъдат освободени.

През следващите 96 часа примирието ще улесни доставката на основна хуманитарна помощ до палестинския анклав, включително медицински консумативи, храна и гориво.

Междувременно Израел предупреди, че движението на цивилни от една част на ивицата Газа в друга ще бъде ограничено по време на примирието, добавяйки, че се очаква интензивните боеве да продължат, след като краткото примирие приключи.

Споразумението, което първоначално включваше четиридневно прекратяване на огъня и освобождаване на 50 заложници, взети от Хамас, беше обявено в сряда. Предполагаше се, че споразумението ще започне да се изпълнява тази сутрин. В четвъртък обаче беше съобщено, че този срок ще бъде отложен с ден.

Малко преди да започне официалният срок на примирието израелските сили докладваха, че са неутрализирали командир на флота на Хамас, Амар Абу Джалала, по време на въздушен удар в ивицата Газа, в Хан Юнис.

Ръководителят на политическото крило на Хамас Исмаил Хания определи вчера като победа въвеждането на режим на прекратяване на огъня. Думите на Хания, цитирани от агенция ISNA, са от негова среща с министъра на външните работи на Иран Хосейн Амир-Абдолахиан. Прекратяването на огъня - това е политическа победа, която беше достигната в резултат на успехите на съпротивата на земята. Нашият враг убиваше жени, деца и мирни граждани, разрушаваше техните домове, но така и не успя да постигне своите цели.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK