Примирието изтече: От Газа хвърчат ракети, Израел вдигна изтребители

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Седемдневната пауза, която започна на 24 ноември, беше удължена два пъти

Временното примирие между Израел и бойците на "Хамас" от Газа, което трябваше да приключи в 7 сутринта в петък, изтече, като нито една от страните не е обявила споразумение за удължаването му, предава "Ройтерс".

Час преди примирието да приключи, Израел каза, че е прехванал ракета, изстреляна от Газа, а свързаните с Хамас медии съобщиха за експлозии и стрелба в палестинския анклав.

Седемдневната пауза, която започна на 24 ноември и беше удължена два пъти, позволи размяната на десетки заложници, държани в Газа, срещу стотици палестински затворници и улесни навлизането на хуманитарна помощ в анклава.

Израелската армия официално обяви подновяването на военните действия в ивицата Газа.

В кратко изявление в социалните медии израелската армия обвини "Хамас" в нарушаване на условията на "оперативната пауза" в боевете и обстрела на израелска територия.

"Израелските сили за отбрана възобновиха бойните действия срещу терористичната организация Хамас в ивицата Газа", се казва в изявлението.

Кореспондент на Ал Джазира също съобщава за стрелба в град Газа в северната част на Ивицата Газа.

"Едновременно с този инцидент в небето на Ивицата Газа се появиха израелски военни дронове и бойни самолети", предава Ал Джазира думите на своя кореспондент.

Самият кореспондент се намира в южната част на сектора, в град Хан Юнис.

От друга страна се съобщава за самолети и дронове в небето с позоваване на очевидци и агенция АФП. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK