Приключи изпълнението на проекта за реконструкция на улици в западната част на Гоце Делчев

Снимки: Община Гоце Делчев

С осигурено финансиране от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 - 2020 г., Община Гоце Делчев успешно приключи проект „Реконструкция и рехабилитация на уличната мрежа в западната част на гр. Гоце Делчев“. Стойността на проекта бе в размер на 5 698 760.00 лева, от които 4 843 946.00 лева европейско финансиране и 854 814.00 лева национално съфинансиране.

Проектното предложение бе насочено към периферните квартали на Гоце Делчев, които са с основно жилищни функции и в най-лошо състояние, на база на проведените проучвания и анализи на етап подготовка на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на града. Строителните дейности включваха пълно обновяване на 22 улици с обща дължина от 6400 линейни метра.

Това са улиците: "Иларион Макариополски" - север и юг, "Христо Силянов", "Полковник Дрангов", "Пирин", "Арда", "Марица", "Тунджа", "Цариброд", "Екзарх Йосиф", "Враня", "Пирот", "Ниш", "Кичево", "Дебър", "Прилеп", "Атанас Свещаров", "Кръстю Сарафов", "Атанас Дуков", "Стефан Захариев", "Гьорче Петров", "Преспа" и "Вихрен".

Подменена бе 37 хил. кв. м асфалтова настилка и 25 хил. кв. м тротоарна настилка по улиците, монтирани бяха обезопасителни парапети пред училищата, нови пътни знаци, направена бе пътна маркировка и „повдигнати“ пешеходни пътеки с цел подобряване организацията на движение, както и намаляване риска от пътно-транспортни произшествия с МПС и пешеходци.

Благоустроени бяха подходите към жилищните блокове и гаражите, изградени бяха уширения за паркиране и поставяне на контейнери за битови отпадъци.

Подменено бе уличното осветление с ново енергоефективно, което да спомогне за по-добра осветеност на улиците и комфорт на гражданите, а така също и за намаляване на енергийното потребление и разходите на общината.

Изпълнени бяха предвидените мерки за озеленяване - облагородяване на прилежащите към улиците зелени площи, санитарни сечи на стари дървета и засаждане на нови дървета. Тези мерки пряко ще допринесат за намаляване на замърсяването на въздуха и повишаване на привлекателността на града.

На всички рехабилитирани улици по проекта бе изградена достъпна архитектурна среда за хора с увреждания.

Комбинацията от изпълнението на горепосочените мерки спомогна за постигането на главната цел на проекта - „подобряване на градската околна среда, с цел съживяване на гр. Гоце Делчев, подобряване на условията за живот в периферните райони на града, намаляване на замърсяването на въздуха и повишаване на привлекателността на града“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//