Пригожин получава снаряди и Суровикин преди 9 май

Снимка: Gettyimages

Може би това е опит да бъдат заглушени критиките, които Пригожин отправя

Евгений Пригожин, основател на ЧВК "Вагнер", днес заяви, че руското Министерство на отбраната е обещало да му предостави цялото необходимото количество боеприпаси и въоръжение, за да продължи да се сражава в Бахмут. Това съобщават от пресслужбата му в "Телеграм" и ТАСС.

Освен това, според Пригожин, на Сергей Суровикин, главнокомандващ на руските Въздушно-космически сили и заместник-командир на руската групировка в Украйна, е поверено и ще се занимава с въпросите на взаимодействието между ЧВК "Вагнер" и Министерството на отбраната. Което би означавало и с редовните доставки за частната военна компания.

"Даден ни е Суровикин като човек, който ще взема всички решения в рамките на бойните действия на групировката "Вагнер" в сътрудничество с Министерството на отбраната", казва Пригожин.

Преди два дни, на 5 май, Пригожин записа експресивно и нецензурно видеопослание до военното ръководство на Русия, в което поиска боеприпаси за своята група. Във видеото той заплаши, че наемниците ще се оттеглят от Бахмут на 10 май и очаква редовна руска армия да поеме позициите. Вчера пък чеченският ръководител Рамзан Кадиров изяви готовност неговите бойци - преди всичко батальона "Ахмат" - да поемат функциите на "Вагнер" и да довършат намерението Бахмут, за който се води повече от половин година ожесточена битка, да бъде превзет.

Само преди три месеца и след като бе начело също едва три месеца, макар и гръмко приветстват от Пригожин, генерал Суровикин бе сменен от началника на руския генерален щаб Валерий Герасимов като командващ войната в Украйна. Тогава и Суровикин бе преназначен за заместник на Герасимов. Назначаването му за връзка между руското министерство на отбраната и частната военна компания "Вагнер" е поредното разместване във върха на руската армия и в голяма степен може да означава опит на Кремъл да "приюти", а така и да заглуши критиките, които се чуват от устата на Евгений Пригожин напоследък твърде често. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK