Приемат заявления за приемни родители по проект “И аз имам семейство“

снимки: infomreja.bg

В община Благоевград стартира приемът на заявления за приемни родители по проекта „И аз имам семейство“. Вече има подадени документи от семейство, което е дало заявка за участие, надяваме се примерът му да последват и други кандидат-приемни родители, съобщи на пресконференция администраторът по проекта Илия Велев - главен експерт в Дирекция „Устойчиво развитие и евроинтеграция“ в Община Благоевград.

Приоритет при реализацията на проекта е помощта за бебета и деца до 3 години, настанени в Дома за медико-социални грижи, както и за децата с увреждания. За тях приемната грижа е добра алтернатива и ще им даде шанс за отглеждане в семейна среда, посочи социалният работник Стоянка Димитрова. Тя уточни, че по проекта ще се приемат и по-големи деца, настанени в специализирани институции.

Кандидатите за приемни родители трябва да са физически и психически здрави, да са в трудоспособна възраст, за да не са осъждани и да не са лишени от родителски права. Те ще преминат обучение в срок до 3 месеца, след което ще бъдат оценявани от специална комисия.

Този проект не тръгва от нулата, за последните две години в община Благоевград има утвърдени 20 приемни семейства, сред които две в община Кресна и две в община Симитли, каза Емилия Маникатова, началник на отдел „Закрила на детето“. Тя уточни, че приемната грижа е най-добрата възможност за децата, които не могат да бъдат отглеждани в биологичните им семейства.

На пресконференцията за представяне на проекта присъстваха още заместник-кметът по хуманитарните дейности на Община Благоевград Жанета Жикова, председателят на Общинския съвет Даниела Савеклиева, както и служители на Дирекция "Социално подпомагане".

Проектът е финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Стойността му е 15 милиона лева. Изпълнението му се администрира от Агенцията за социално подпомагане.

Продължителността на проекта е 26 месеца с краен срок 31 октомври 2013 година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//