Приеха на второ четене Закона за тютюна. Танева призова производителите да се сдружават и да сключват колективни договори

Десислава Танева, източник: Finansirane.eu

Днес в пленарна зала депутатите приеха на второ четене дългоочаквания от хиляди тютюнопроизводители Закон за тютюна и тютюневите изделия.

След гласуването министърът на земеделието и храните Десислава Танева заяви уверено, че промените в закона ще доведат до подобрение на пазара още в следващата изкупна кампания през 2016 година. Тя отбеляза, че направените изменения в са плод на постигнат консенсус между всички парламентарно представени групи и заинтересовани страни в сектор „Тютюн“. 

„С приетите промени правим крачка напред в това държавата да осигури публичност на лицата, които са заети с тютюнопроизводство и да се окаже влияние по възникващите спорове по време на изкупната кампания, обясни Танева. Тя бе категорична, че с така приетия закон се регламентират и представителните организации в сектора, както и че се дават възможности за сключването на колективни договори. 

"Ще се създаде регистър, който да осигури публичност на лицата, така че да няма проблеми нито за една от страните, защото всяка от тях се нуждае от сигурност и устойчивост“, обясни още приетите на второ четене промени в закона министърът. По думите й, всяка година по време на кампанията по веригата се получават разминавания. Проблеми възникват и от това, че се произвежда тютюн, който е повече от договорения за изкупуване.

"Натрупването на проблемите в сектора доведе и до това, че при самите оператори няма устойчивост и те виждаха един само хаос на пазара, затова всички тютюнопроизводители трябва да засаждат договорираната си продукция със сертифицирани семена.

”Държавата не е стопански субект и не може пряко да участва в процеса на изкупуване и преработване на тютюна“, коментира още министър Танева като отправи апел към дребните производители във всички сектори в земеделието да се обединяват и сдружават, като обясни, че само по този начин ще могат да получат по-добри качество и цена на произведения продукт.

Министърката припомни, че тютюнът не съществува като допустима за подпомагане култура в нито един регламент на Европейската комисия и че единствената възможност за подкрепа е националната преходна помощ, осигурена от държавния бюджет, която има за цел тютюнопроизводителят да се преориентира към друг вид производство или да стане пазарно устойчив. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK