Президентът връчва първия проучвателен мандат, ще има ли избори?

Снимка: Infomreja.bg

Две години след ареста на Борисов, ПП-ДБ сякаш са поставени на колене

Президентът връчва първия проучвателен мандат за съставане на правителство на ГЕРБ-СДС.

Коалицията е политическата сила, спечелила най-много доверие сред избирателите през последните предсрочни избори и те по право вземат папката с мандата.

Връчването ще се случи в 12 ч.

Пред ГЕРБ-СДС има две решения – да върнат мандата изпълнен, тоест да бъде представен пълния състав на кабинета, или да бъде върната празната папка на Радев.

Връщането трябва да се осъществи след седмица, а до тогава вероятно ще продължат преговорите между двете управляващи досега мнозинства – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Ако мандатът бъде върнат празен, той ще бъде връчен на вторите по ред – ПП-ДБ, но дори и те да предложат кабинет, такъв надали ще бъде съставен тъй като още преди седмица лидерът на ГЕРБ обяви, че всичко е заложено само за първия мандат и че втори и трети няма да подкрепят.

В неделната вечер пък стана ясно от извънредни две пресконференции на преговарящите екипи, че не са стигнали до разбирателство помежду си.

От ГЕРБ предлагат да се извърши ротация само между Денков и Габриел, а състава на МС да остане същият. Според Деница Сачева „по-скоро се отива към избори“.

ОТ ПП-ДБ призоваха „Борисов и преговорния екип, разчитам на Габриел, да довършим споразумението, и да продължим управлението. Да не вкарваме държавата в избори“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK