Президентът връчи на Главчев мандата за съставяне на служебно правителство

Снимки: Президентство

Президентът го призова да изпълни мандата до 7 дни

Президентът Румен Радев връчи на председателя на сметната палата Димитър Главчев папката с мандат за съставяне на служебния кабинет. 

Радев заяви, че той е бил единственият от поканените събеседници, съгласил се да поеме ангажимента. Президентът го призова да изпълни мандата до 7 дни.

"Едва ли има смисъл да коментирам повече конституционните промени, особено в частта служебно правителство, тъй като събитията от последните дни бяха показателни и разкриха в голяма степен тяхната несъстоятелност. Партиите, които не успяха да ни осигурят стабилно управление, за сметка на това успяха да постигнат една от своите цели да ограничат максимално правомощията на президентската институция“, обяви президентът Румен Радев.

Той благодари на председателя на сметната палата Димитър Главчев, че се е нагърбил с тази „не лека мисия“.

„Уважаеми г-н Главчев, в изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията Ви определям за служебен кандидат за министър-председател и Ви възлагам да съставите служебен кабинет. Въпреки, че в тези нови текстове няма ясно определен срок, считам че този мандат трябва да бъде изпълнен до 7 дни. Аз ще ви очаквам следващата събота, най-късно със състав на служебен кабинет, тогава ще поканя и парламентарните групи за провеждането на задължителни консултации.

Тези промени бяха насочени да се елиминира напълно влиянието на президентската институция върху съставянето на служебното правителство. Аз ще се съобразя с тези положения, защото винаги съм се ръководил от стриктното изпълнение на Конституцията. Затова нито директно, нито косвено аз ще участвам в съставянето на вашето правителство. Ще бъдете сам в изпълнението на тази изключително важна и високоотговорна задача.

Ще очаквам обаче от вас кабинет, който да бъде максимално политически неутрален, който работи изцяло в интерес на българските граждани и на България.

Вече чувате призивите да не се занимавате с нищо друго, освен с организирането и провеждането на честни избори. Разбира се, това е вашата основна задача, но не забравяйте, че трябва да работите за решаването на проблемите на българските граждани, които ще ви се стоварят от ден 1“, каза Радев.

От своя страна Димитър Главчев заяви, че решението му е било трудно, но не е имало алтернатива. В противен случай държавата е щяла да бъде хвърлена в конституционна криза.

"Ще ви представя състав на правителство, равноотдалечен от политическите сили, неопетнени експерти, с добро име в обществото. Във ведомствата има такива хора, ще направя така, че да не се срамувате при подписването на състава на правителството", заяви Главчев. Той допълни, че ще предложи екип от експерти, равноотдалечени от политическите сили.

Ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България, каза още Главчев. Тежък е изборът, но ще го изпълня отговорно, допълни той.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK