Президентът в Тутракан: Връщането на Добруджа в пределите на България възроди самочувствието на народа ни

Снимки: Прессекретариат

Държавният глава пожела на гражданите на Тутракан да продължават да пишат славния летопис на региона си

За нашите предци – съвременници на историческите събития преди 80 години и за всички българи Южна Добруджа никога не е била само географска територия. Тя олицетворява неизменно национална съкровищница, чието богатство са жълтите поля, смелостта на героите, раждани в нея, талантът на поетите, вдъхновявани от нея, и най-голямото богатство –  добруджанци.

Това заяви президентът Румен Радев на празника на Тутракан. Градът днес отбелязва 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа към България и освобождението на Тутракан по силата на Крайовската спогодба.

Още е жив споменът от навлизането на стройните редици на българската конница в свободна Добруджа, както и споменът от сълзите на радост от падането на граничните прегради, които разделяха десетилетия добруджанци от техните братя и сестри, заяви държавният глава. Румен Радев посочи, че 21 септември е паметен ден не само за Тутракан, но и за цяла България, защото точно преди 80 години, след продължителна дипломатическа битка, с умели преговори и без пролята кръв, Добруджа отново отново е влязла в пределите на Отечеството.

„Справедливата българска кауза, нейната победа, възроди самочувствието на нашия народ след тежките удари на националните катастрофи и поправи най-тежката клауза от Ньойския диктат“, подчерта президентът и допълни, че този триумф е премахнал и преградата между българския и румънския народ и днес приятелството между двете страни е стабилната основа за добросъседство и е пример за Балканския полуостров.

На жителите и гостите на Тутракан държавният глава пожела да бъдат  горди носители на наследството на нашите предци. „Продължавайте да пишете славния летопис на Добруджа, защото във всяка негова страница са вписани борбите ни за защита на националния идеал и обичта към България“, заяви Румен Радев.

В парк „Христо Ботев“ президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Военноморските сили, след което участва в тържествена заря-проверка по случай 80-ата годишнина от възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството и освобождението на Тутракан. Държавният глава отдаде почит пред паметника на загиналите във войните добруджанци.

По-рано през деня президентът проведе среща с ръководството на община Тутракан.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK