Президентът в Гоце Делчев: Дълбок поклон пред онези родолюбци, които с перо и меч отстояваха каузата за свободата! (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Преди 105 години в Гоце Делчев се сбъдна сънят на стотици хиляди българи да живеят в пределите на своята майка България. Днес камбаните на някогашния Неврокоп ни припомнят вълнението, с което са посрещнати първите български чети и части на нашата армия.

Това заяви президентът Румен Радев, който взе участие в честванията по повод 105-годишнината от Освобождението на гр. Гоце Делчев.

“Благодарение на доблестта на храбреците, водени от незабравимия генерал Ковачев над някогашния Неврокоп, над Пирин и Родопите, изгря дълго чаканата зора на свободата”, заяви президентът и добави, че миговете на историческа справедливост имат своята висока и свидна цена.

“Мнозина смели офицери, войници, опълченци и четници положиха костите си по бойните поля. Войната взе своя дан и от цивилното население, оставяйки след себе си вдовици и сираци, които да живеят с мъката и гордостта от подвига на своите близки”, заяви държавният глава.

На тържествената заря-проверка на пл. “Македония” в града Румен Радев призова днешният ден да бъде повод за преклонение, благодарност и доказателство, че героите не са и няма да бъдат забравени.

“Децата ни, събрани тук, са сигурен знак, че има страници от българската история, които ще бъдат препрочитани отново и отново. Дълбок поклон пред всички онези поколения родолюбци, които с перо и меч отстояваха каузата за свободата и единството на българския народ”, каза още президентът.

По-рано днес държавният глава посети Рилския манастир, където се поклони пред мощите на светеца и разгледа музея на манастира. Румен Радев също така дари на манастира икона на „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ в навечерието на храмовия празник.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK