Президентът: Управляващите имат не една, а две програми - едната е официална, а другата неявна

Снимка: Infomreja.bg

Той настоя за много по-сериозно отношение към службите за сигурност

Беше очевидно, че кабинетът няма да падне, защото користните интереси, които обвързват управляващите, са много по-силни от всички имитации на реформи и на приоритети. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси днес за вота на недоверие към правителството.

Държавният глава подчерта, че големият проблем е, че управляващите имат не една, а две програми, по които работят, едната е официална, а другата неявна. “Управленската и законодателната програма на управляващото мнозинство се изпълняват със спорна ефективност и като количество, и като качество, защото тази програма е изцяло подчинена на неявната програма, обявена в "оня запис", заяви президентът, като допълни, че целта е превземането на кадровите лостове на властта и за захранването на "нашите" фирми. “Най-жизненоважната част на тази неявна програма е ултиматумът за цялост на сглобката чрез опрощаване на старите грехове на коалиционните партньори и тяхното избелване. Всичко това се маскира зад шумни, ежедневни клетви в евроатлантизъм, които всъщност възпрепятстват европейското развитие на България, защото непрекъснато генерират евроскептицизъм и осуетяват пълноценната ни европейска интеграция”, заяви президентът и посочи, че решението на парламента за вота на недоверие ще продължи грозния политически театър, отблъскващ здравомислещите хора.

‘Няма война между мен и кабинета за службите, има огромно неразбиране от кабинета за задачите, за същността, функциите на службите и тяхното взаимодействие с чуждестранните ни партньори”, каза Румен Радев в отговор на журналистически въпрос. Президентът отново настоя за много по-сериозно отношение към службите за сигурност и към хората в тях, които си вършат прекрасно работата в настоящата ситуация, в която са поставени.

Попитан за ескалацията на въоръжения сблъсък между „Хамас“ и Израел, президентът Радев заяви, че тя съдържа огромен потенциал от глобална дестабилизация и невиждана по мащабите си хуманитарна криза. “Напрежението расте с часове и вероятността да бъдат въвлечени и други участници съвсем не е малка”, посочи държавният глава. Румен Радев призова за сдържаност и разум, за да се избегне последваща ескалация, която може да доведе до трудно обратими последствия. “Очакваме и двете страни да осъзнават своята отговорност към мира, сигурността и живота на хиляди хора във взривоопасния район на Близкия изток”, посочи президентът, като отбеляза и значимостта на своевременната и адекватна реакция и на ООН, и на цялата международна общност, за да се постигне деескалация.

Надявам се всички институции, ангажирани с националната сигурност, да осъзнават ясно, че имаме нова ситуация, заяви президентът във връзка с реакцията на българските власти. Румен Радев допълни, че съвременните конфликти показват ясно, че има много динамична промяна в способите за водене на бойни действия и в използването на евтини, достъпни нови технологии, които дават асиметрично предимство и информационно превъзходство. Според държавния глава работата по големите проекти за модернизация на Българската армия трябва да продължат, но е крайно време да се положат много по-активни усилия за обезпечаване с технологии, които предоставят необходимото информационно превъзходство и асиметрични предимства.

“Изключително важно е да разберем, че е необходимо технологично обновяване  на службите за сигурност, на “Гранична полиция” и най-вече на Въоръжените сили, но най-вече е нужно концептуално обновяване”, каза президентът и отбеляза необходимостта от въвеждане на нови форми и способи за водене на отбранителни действия. “Те изискват ново военно строителство и организация на структурата за сигурност”, каза президентът и призова за доктринално обновяване и актуализация на цялата нормативна база.

На въпрос за необходимостта от изпращане на военнослужещи за укрепване на охраната на българо-турската граница президентът Румен Радев посочи, че  съществуват ясни планове на взаимодействие между Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи, но е важно заедно с партньорските ни държави да се противодейства на международните центрове, които управляват финансовите потоци и каналите на нелегалните мигранти. “По време на служебното правителство инициирахме създаването на целева оперативна група, която е за взаимодействие на нашите и чуждите служби за сигурност. Поканили сме техни представители заедно да разкриваме финансовите и оперативните центрове в другите държави – на север и на запад от България”, заяви президентът. Румен Радев призова за по-активни действия на редовното правителство по темата за приемането на страната ни в Шенген и за взаимодействие с нашите партньори.

“Аз поне съм произвеждал истински генерали, а не измислени” - така президентът коментира думи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Президентът Радев заяви, че не си е позволявал “гавра с пагона”, каквато е майор да стане генерал-майор, какъвто е случаят с някои лидери на партии.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//