Президентът Румен Радев посрещна пролетта заедно със стотици кюстендилци (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Президентът Румен Радев пристигна днес малко преди обяд в Кюстендил, за да посрещне единствения по рода си празник в цяла България – „Кюстендилска пролет“.

Преди да бъде даден официален старт на тържествата Радев се срещна с кмета на Кюстендил Петър Паунов и общинското ръководство. Официалните гости по традиция получиха свежи пролетни цветя от тазгодишните девойки „Кюстендилска пролет“ – Снежанка Пенова, Виктория Тишанска и Рафиела Николова.

Както традицията повелява, празникът в областния град започна с молебен за здравето на кюстендилци, който отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп. Празничната програма се наблюдаваше от стотици кюстендилци, някои от които бяха дошли от различни точки на страната и чужбина.

„За мен е радост и привилегия да споделя с вас този красив и обичан от всички ни празник – "Кюстендилска пролет". Да бъда свидетел на предаването на символите на Кюстендил, които олицетворяват красотата и плодородието на вашия град. Вярвам, че неслучайно градът на Майстора е избрал именно възкръсването на природата за свой празник. В днешните чествания си дават среща красотата и младостта, почитта към древните обичаи и традиции.

Днешният Кюстендил е резултат от дълбоки културни наслагвания, на множество исторически пластове от най-дълбока древност. Не се съмнявам, че празникът "Кюстендилска пролет" е една от запазените марки на вашия град и съм убеден, че с всяка изминала година той ще събира все повече приятели от всички краища на България. Нека дългоочакваната среща с настъпващата пролет ви донесе много здраве и много нови надежди. Честит празник!“, обяви в приветствието си към всички присъстващи президентът Румен Радев.

Сред официалните гости на "Кюстендилска пролет" са омбудсманът Мая Манолова, Адрианополският епископ Евлогий – игумен на Рилския манастир, Белоградчишкият епископ Поликарп, Архимандрит Василий – протосингел на Софийска Митрополия, депутатите Кирил Калфин и Валери Жаблянов, областният управител Виктор Янев и общински съветници.

„За 53-ти път Кюстендил изпраща своя пролетен поздрав към света. Това тържество отново се надявам да влезе във вашите домове, във домовете на вашите деца, в многобройните дни на вашия дълголетен живот. Честита пролет, Кюстендил. Прекрасен и благословен празник“, обяви кметът на областния град Петър Паунов.

Специален поздрав към всички присъстващи отправи и девойка Кюстендилска пролет – Снежанка Пенова.

„Благодаря ви, че днес сте тук с нас. С настъпването на пролетта се отбелязва едно ново начало и затова искам да ви пожелая много здраве, много щастие и повече усмивки“, каза Снежанка Пенова.

На сцената на площад „Велбъжд” бе извършен традиционният ритуал по предаването на символите на града от „Девойка Кюстендилска пролет 2018“, Милица Стойчева и нейните подгласнички - Ивана Митрева и Виктория Стоичкова, на тазгодишните девойки Снежанка Пенова, Виктория Тишанска и Рафиела Николова.

Празникът на Кюстендил продължи с изпълнения на емблематичния глас на българската музика Тони Димитрова, народния певец Иван Дяков и танцови състави от Кюстендил.

В местността Хисарлъка след 13.00 часа ще започне традиционното посрещане на Девойка „Кюстендилска пролет“ и концерт със специалното участие на носителката на 5 награди от „Пирин фолк” - Сандански за 2018 г., Цвети Веселинова, и местни танцови състави.

От 15:00 часа на новоизградената сцена „Базиликата“, част от Късноантичната и средновековна крепост „Хисарлъка“, гражданите и гостите на Кюстендил ще имат възможността да се насладят на Професионален духов оркестър, Кюстендил и Джаз бенд към НМУ  „Любомир Пипков”-София.

Празникът “Кюстендилска пролет” e знаков за град Кюстендил. Патентован в патентното ведомство на Р България. Организира се от Община Кюстендил с богата художествена програма и участие на най-популярните състави и изпълнители. Това е първият конкурс в България за най-красиво момиче.

През 1966 г. се поставя началото на традицията за избор на девойка ”Кюстендилска пролет”, която се придружава от две подгласнички.

На 21 март хората се поздравяват с типичния само за Кюстеднил поздрав: ”Честита Пролет!” и се събират с близки и приятели около празничната трапеза - първо сред поляните на Хисарлъка, а после и в домовете си.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK