Президентът: Явно г-н Цветанов по-трудно осмисля това, което чете

Снимка: БГНЕС

Неслучайно настоявам за по-добро образование. Явно г-н Цветанов по-трудно осмисля това, което чете. Най-лесният начин да окарикатурим европейската идея, това е тя да се асоциира с хора, които от сутрин до вечер декламират за европейски ценности, без да са много наясно какво означават. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес в отговор на въпрос за твърденията на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, че в предложената от президентската институция позиция на заседанието на КСНС е имало призив за излизане на България от ЕС и НАТО.

Държавният глава коментира, че на заседанието на КСНС е направил констатации за състоянието на отбранителните способности на България  и е повторил призива си, който отправи още на 30 май м.г. – най-сетне да се започне реално да се работи за Въоръжените ни сили. Виждате, че средата за сигурност се усложнява непрекъснато. По конституция Въоръжените сили са основен гарант на суверенитета и териториалната цялост на страната, подчерта президентът.

„Призовах и за делово и лоялно отношение към нашите съюзници. Не е достатъчно само да рецитираш за нашия евроатлантически път. Не може да предлагаш национален план за повишаване на разходите за достигане на 2% от БВП - министър Каракачанов го внесе в началото на тази година, и в същото време правителството да приема средносрочна бюджетна прогноза, която рязко се отличава от този план и там за 2019 г. има 130 милиона лева по-малко, за 2020 г. – 280 млн. лева, за 2021 г. – 250 млн. лева“, посочи още президентът. Държавният глава добави, че ако в България се заблуждаваме, че работим за интеграция в НАТО, то нека не заблуждаваме и нашите съюзници.

Не търся конфликти, а сътрудничество в името на България. Винаги се стремя към консенсус, подчерта президентът. „Ако някой има някакви притеснения или предложения, да ги сподели, но не мисля, че има нещо невярно в тази проектодекларация нито за Сирия, нито за цялостната обстановка около нас“, добави още държавният глава.

С корупцията трябва да се борим безкомпромисно, но в същото време унижението не е най-добрият начин за това. Показните акции не означават непременно ефективни присъди, заяви президентът, попитан за ареста на кмета на Община Младост в София. Както виждате от такива демонстративни акции, ние плащаме вече доста след решенията на Европейски съд по правата на човека, допълни Румен Радев.

Моята предизборна кампания отдавна е осветлена и всички документи са на сайта на Сметната палата. Ако някой трябва да се притеснява от миналото, това е най-вече господин Цветанов, посочи още президентът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK