Президентът: Премиерът маха министъра на вътрешните работи заради „мърлявата“ работа

Снимка: Dnes

„Фактът, че най-сетне правителството склони да изпълни съгласувателната процедура е малка, но важна крачка напред в пътя и битката за законност.“ Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти, след като откри форума „Кариера в България. Защо не?“ в Интер Експо Център в София. Държавният глава припомни, че едва във вторник (18 септември) в президентската институция са получени за първи път необходимите по закон документи за завършване на съгласувателната процедура - заявление на Младен Маринов и писмо от министъра на вътрешните работи с искане за съгласуване за издаване на указ.

Помолен да коментира новите назначения в състава на кабинета, президентът определи предложеното ръководство на Министерството на вътрешните работи като парадоксално.

„Премиерът маха министъра на вътрешните работи заради „мърлявата“, както той се изрази, работа на полицията, а по закон тази мърлява работа се планира, организира, ръководи и контролира от главния секретар на МВР, който пък съответно заради тази „мърлява“ работа се предлага за министър. Аз не разбирам това“, заяви Румен Радев и допълни, че оценка за останалите нови лица в правителството следва да се направи първоначално от парламента, а след това на основата на свършената от тях работа.

Помолен да коментира процедурата по санкциониране на Унгария в ЕС, президентът заяви, че изключването на държава членка от процеса на вземане на решения в съюза противоречи на самите европейски принципи: „Въпросът е много комплексен, многовекторен и трябва да се разглежда цялата всеобхватност наполитиката на Унгария. Не приемам изключването и отнемането на думата да  бъдат европейски инструмент“, заяви президентът. Румен Радев посочи и нееднозначната позиция на българското правителство по въпроса. „Позиция по тази тема трябва да изрази министър-председателят. Той представлява България в Съвета на ЕС, но и аз, както и Вие, сме затруднени да проследим тази позиция, защото се оказва, че има две позиции. Едната е за пред българските граждани, другата е за предЕвропейския съвет. Така че такова амбивалентно поведение не мога да коментирам“, каза държавният глава.  

В избора си за номинация за член на Конституционния съд Румен Радев заяви, че ще търси у кандидатите професионални, високи морални качества и способност да отстояват своята позиция. Президентът уточни, че в момента се проучват и обсъждат различни варианти и окончателният избор ще бъде оповестен своевременно.

Помолен да коментира проведената работна среща с представители на Инициативен комитет за единение на Република България, Румен Радев заяви, че подкрепя дейността на комитета, защото има нужда да се отвори темата за националното единение. „Всяко едно общество, което не проумява смисъла на единението, е обречено“, добави държавният глава.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK