Президентът пред протестиращите: Нужен ни е нов парламент!

Снимка: Президентство

Той призова протестите да не спират

Започна третата седмица на протестни действия в София срещу управлението на Кабинета Борисов 3 и главния прокурор Иван Гешев.

Въпреки рокадите на министри днес, протестиращите не се отказаха от исканията си за оставка на правителството.

Днес пред президентството при гражданите слезе държавният глава Румен Радев, който каза:

Българи, скъпи сънародници, няма да използвам гражданската трибуна, защото тя е ваша. Днес е съдбоносен за родината момент – 15 ден площадите са пълни с надежда и непримиримост, благодарение на вас. Хиляди протестират по улиците на градовете у нас и Европа. Плакатите ви казват много истини, които медиите премълчаваха, а властта остава глуха.

Протестите убедиха всички българи, че не са сами в бунта си и обедини всички поколения. България излезе от психозата и хипнозата на пропагандата и света погледна към нея. Протестът не се поддаде на провокациите, а вие не се уплашихте от заплахите и репресиите. Всички вие днес веете заедно трибагреника. Никога българите не са били по-единни да отделят държавата от мафията, заяви Радев.

Площадът роди братството на почтените хора, които няма да се предадат и робуват на лъжи и заплахи, които вярват, че свободната европейска България на достойни българи е нашето бъдеще. Протестът иска оставката на цялото правителство и на главния прокурор, подчерта президентът.

Властта отново е глуха и не чува гласа на хората и говори за някакъв ремонт на кабинета. Сигурно летните отпуски и умората ще ви разколебаят, но ако управляващите имат смелостта да ви погледат в очите, ще разберат, че това няма да стане. Оставките на цялото правителство са първата стъпка към честни избори и връщане на демокрацията и началото на демонтажа на порочния модел, каза още Радев под аплодисментите на многолюдието.

Нужен ни е нов парламент, защото сегашният е глух за хората, нужна е конституционна реформа, която да гарантира разделението на властите, да прекърши корупцията, да върне нашите братя от чужбина, която да гарантира европейското развитие на България и неговата необратимост. Зад красивата сегашна фасада се вихри грабеж и безчинства. Задачата е историческа и иска единство. На плакатите прочетох думата "Заедно", това е ключът към успеха, залогът е България! Вие пишете историята на страната. Пожелавам ви успех и непримиримост, завърши речта си президентът.

Той отново говори с хората и се ръкува с тях.

Днес протестите в столицата за пореден ден започнаха рано сутрин пред сградата на Народното събрание, а „ремонтът“ на кабинета протестиращите определиха като „козметичен ремонт“, искайки категорично оставката на Борисов.

Демонстранти започнаха да се събират в Триъгълника на властта към 17 ч. Те хвърляха семки и бонбони по сградата на Министерския съвет, а вчера сградата бе замеряна с тоалетна хартия.

Организаторите очакват тази вечер демонстрантите да се разделят на десет лъча и да блокират ключови кръстовища в столицата, както  снощи, когато 7 кръстовища бяха блокирани.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK