Президентът определи като цинично и брутално отхвърлянето на ветото върху бюджета на НЗОК

Снимка: Infomreja.bg

„Надявам се управляващите и българският парламент да си дават ясна сметка какво се случи през последните дни. Те са на път да загубят своя човешки облик, защото българите някак си свикнахме през последните години да ни се отнемат всички неща, засягащи нашето достойно съществуване – и заплати, и пенсии и социални права, но вчера се посегна на последното – на надеждата“. Това заяви днес президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за отхвърленото от Народното събрание негово вето, наложено върху бюджета на НЗОК, поради мораториума върху финансирането на иновативно лечение в България.

„Това е, което ме притеснява, и то нямаше да бъде толкова цинично и брутално, ако предния ден, на заседание на Министерски съвет в рамките на около час на масата не бяха извадени около 740 млн. лева. Хвърлиха се и изчезнаха по критерии и механизми, които са неясни“, посочи още Румен Радев. Държавният глава заяви, че това наистина са обществено значими проекти, основно пътища, „но едни фирми ще стават все по-богати, а други хора все по-бедни и по-болни“. Нямаше да бъде толкова цинично и брутално, ако партийните субсидии не бяха съизмерими, и дори повече, от тези 25 млн. лева, които не просто могат да спасяват, но дават и последната надежда на много хора, категоричен беше президентът.

Помолен да коментира дали Конституционният съд може да реши този въпрос, държавният глава посочи, че в тази институция работят компетентни съдии. Президентът допълни, че според него са нарушени основни права в Конституцията и искрено вярва, че конституционните съдии ще постъпят по съвест, а не под натиск.

Няма дефицит на функции на военно-транспортната ни авиация, има дефицит на стратегическо мислене по отношение на секторите „Сигурност“ и „Отбрана“, подчерта още държавният глава в отговор на въпрос. „С интерес чух, че се търсят функции на военно-транспортната ни авиация. Може би си спомняте какви функции изпълняваше тя и мога да помогна да си спомните, че в периода 2009-2012 г. имаше около 70 полета с много интересни функции“, добави президентът.

Румен Радев подчерта също така, че в тези сектори се харчат средства „на парче“ и няма ясно фокусирана визия как да се изграждат способности и съвместимост с нашите партньори поне за 10-15 години напред. „За мен тенденцията на абсолютна разпиляност все повече набира скорост“, заяви президентът и добави, че ще постави тези въпроси на Консултативен съвет за национална сигурност. Държавният глава уточни, че следващото заседание на КСНС на 9 януари 2018 г. ще бъде посветено на ангажиментите ни в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Президентът  призова за разум при отделените средства за поддръжката на изтребителите МиГ-29. По думите на държавния глава те са наложителни, но може да се коментира много по отношение на параметрите. „Водещото трябва да бъде новата техника, там да бъде приоритетът. А за МиГ-29 трябва да се съобразяват разходите с това, което ще постигнем в бъдеще. Това важи и за бронираната бойна машина на пехотата, и за многофункционалните модулни и патрулни кораби. Аз също съм задал своите въпроси към министъра на отбраната. Очаквам отговор“, добави президентът.

Румен Радев изрази очакването си да бъде даден отговор и дали процедурата за новите кораби за Военноморските ни сили отговаря напълно на всички принципи за прозрачност, обективност и конкурентност. „Никой не се обезпокоява от факта, че от всички наши партньори в Европейския съюз и в НАТО, които бяха поканени, никой не отговори. Също така, надявам се, управляващите много ясно да изчистят въпроса дали има пълно съответствие между параметрите, заложени в проекта за инвестиционен разход, и тези параметри, които ще бъдат в договора. Наистина тук трябва да имаме пълна убеденост, че нещата са така и във финансово, и в оперативно изражение“, заяви президентът.

Запитан дали ще наложи вето на решението на народните представители именно те да контролират и назначават ръководството на новото антикорупционно звено, Румен Радев беше категоричен, че този въпрос не се ограничава само до назначаването на ръководството на антикорупционния орган. „Някак си медийно това се преекспонира и излиза, че целият дебат около този закон е около назначаването. Изобщо не е в назначаването. Тук дебатът трябва да бъде за същността на този закон, за неговия дух. Мисля, че те не съответстват на очакванията на българските граждани и на здравия разум“, заяви държавният глава.

Президентът отново подчерта, че с приетия закон не се работи за разкриването на корупционните схеми и модели, а ще се възстановява справедливостта в обществото само чрез отнемане на незаконно придобито имущество, без акцентиране върху наказателното преследване. „Инструментите, с които ще борим корупцията по този закон, са неефективни. Той не удря и по корумпиращите, те пак ще захранват корупцията и в същото време може да бъде използван и като бухалка за разправа с неудобните“, посочи Румен Радев.

Държавният глава коментира също така, че няма за самоцел да назначава ръководството на антикорупционния орган, но е настоявал и продължава да настоява за баланс на властите. „Как се назначават големите трима в правосъдната система, как се назначават ръководителите на други важни държавни органи? Има баланс на властите, много ясно разписан при тяхното назначаване. А тук няма никакъв баланс“, подчерта още президентът. И добави, че вижда с каква ревност управляващите държат изрично те и само те да имат дума при назначаването. „Може да си отговорите сами на въпроса дали ще наложа вето“, добави Румен Радев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK