Президентът на Сърбия заяви, че няма за признае Косово нито официално, нито неофициално

Снимка: АП

Това той направи в обръщение към нацията

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви снощи в обръщение към нацията по телевизията по повод новия кръг от диалога с Прищина, който се състоя в Брюксел, че сръбският отговор е предаден на международните представители. Не желаем да разговаряме за международно признаване, признаване за влизане на Косово в ООН, изтъкна Вучич, цитиран от сръбската национална телевизия РТС. По думите му докато той е президент, няма да подпише нито официално, нито неофициално признаване на Косово, нито членство в ООН. Президентът оцени също, че шансовете европейското предложение да се промени са никакви.

Вучич каза, че не иска да си играе на хазарт с държавата и с всичко онова, което е постигнато, съобщи Танюг. Той изнесе данни от 2012 г., според които средната заплата в Сърбия през 2012 г. е била между 329 и 366 евро, в Босна - 378 евро, в Република Северна Македония -305 евро, в Черна гора - 495 евро, в Хърватия -748 евро. Сърбия днес, през декември 2022 г., има средна заплата от 718 евро, Босна - 608 евро, Република Северна Македония - 558 евро, Черна гора- 726 евро, каза Вучич и добави, че сега Сърбия става първа в региона. 

Президентът заяви също, че в момента няма нов натиск върху Сърбия във връзка с това, че не е въвела санкции срещу Русия, но това, по думите му, винаги е актуален въпрос. На въпрос на журналист дали в Брюксел е било разговаряно за синхронизирането на политиката на Сърбия с политиката на ЕС, Вучич каза, че "тук няма много разговори".

"Тук няма много разговори, те ми казват, а аз на тях  - разбрах ви, трябва да синхронизираме външната политика. Те казват - добре и след това отново ме критикуват и пишат във всички доклади, че Вучич не ги слуша. И това е, понасяме много щети от това", заяви сръбският президент.

Вучич отбеляза, че украинците не са въодушевени, но разбират политиката на Сърбия. Според него Украйна е искрен приятел на Сърбия. 

"Ние на тях нищо не сме сторили. Видях се с Кулеба (външния министър Дмитро Кулеба) и с премиера, те не са въодушевени, това каза и техният посланик. Но разбират нашата политика. Как да обясня, че някой говори за териториалния интегритет на Украйна, а след това идва тук и говори друга история, мисля, че в Украйна разбират това", заяви Вучич.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK