Президентът на АУБ заряза лозята в Делчево

снимки: Община Гоце Делчев

Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов и президентът на АУБ Майкъл Истън зарязаха лозята в местността „Баира“, която се намира по пътя за село Делчево.

И тази година Община Гоце Делчев и кметство Делчево бяха организатори на красивата и емоционална традиция за празника Трифон Зарезан.

Много хора от града и района, както и гости от страната и южната ни съседка Гърция се събраха в живописната местност, където освен традиционното зарязване на лозята, се вдигнаха наздравици с руйни вина, произведени от местните лозари.

Кръшните и дълги хора също бяха частот праничната винена фиеста, която от години е една от най-масово почитаната традиция в Гоцеделчевски регион.

След ритуала празнуващите се отправиха към площада в китното курортно селце Делчево за голямото веселие.

Участие във винения празник взеха фолклорните състави от селата Мусомища и Баничан, както и домакините, пременени в автентични делчевски носии.

Топлият и слънчев февруарски ден събра в Делчево местни жители и туристи, които прекараха незабравим празник.

Традиционният за Трифон Зарезан конкурс за най-добро домашно вино за поредна година бе с международна визия. В надпреварата се включиха със свои вина 45 производители от областта и Гърция.

Първото и второто място за червено вино спечели Георгиос Саламандзидис от гр. Драма, а трети се класира сънародникът му Савас Аврамидис.

При белите вина конкуренцията също бе голяма, като първата и втората награда отново бяха присъдени на производители от южната ни съседка - Папагеоргио Козмос и Йоанис Дзикас. Третото място в надпреварата за най-добро домашно бяло вино достойно зае Борислав Хардалиев от Гоце Делчев.

Майсторите на 14 бели ракии също си оспорваха първенството, като  първите и вторите места бяха обрани от производители от Гърция - Христос Стинианидис и Андонис Мудацос.

За първа година на конкурса за бели ракии бе класирана жена. Майсторка на пивката ракия Елена Куршумова от с. Делчева бе класирана трета.

При оцветените ракии пръв бе Георгиос Саламандзидис, втори – Андонис Мудацос, а на трето място бе класирана жълтата огненица на Светлозар Караилиев от с. Огняново.

През празничния ден от две чешми на мегдана в село Делчево се лееше бяло и червено вино, с което се черпеха и вдигаха наздравици всички гости на Трифоновден. 

       

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев

КОМЕНТАРИ

Ти да видиш!!!11:26 - 04.02.2013
Вино от шишарки...евала.
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK