Президентът идва за откриването на „Пирин пее”

снимки: Община Разлог

Община Разлог е готова с организацията на тазгодишния събор на народното творчество „Пирин пее”, заяви кметът на община Разлог Красимир Герчев. По думите му 13-ият фолклорен събор е финансово обезпечен. Градоначалникът потвърди, че на откриването на форума ще присъства президентът Росен Плевнелиев.

Официалното откриване на най-знаковото фолклорно събитие в региона е на 4-ти август от 9.00 часа. На първа естрада ще се качат пазителите на изворния фолклор от общините Петрич и Благоевград, на втора са самодейците от общините Симитли и Кресна.

По традиция Разлог ще пее и танцува на трета естрада, разположена до Татарската чешма. Гърмен и Банско са на четвърта естрада. От 9:00 часа на 5-ти август продължава надпяването и надсвирването, като на първа естрада тогава се качват самодейците от общините Сандански и Белица. Втора естрада е за Хаджидимово и Якоруда, трета е за общините Струмяни и Сатовча, четвърта естрада е за Община Гоце Делчев.

На втория ден (05.07.2012г.) от народния събор „Пирин пее” ще се проведе тържествен ритуал пред паметника на Илинденско-Преображенската епопея от 10.00 часа. В 12:00 часа започва заключителният гала концерт на главната сцена. Финалът ще бъде сложен с провеждането на кръгла маса на тема: „Пирин пее – изворен фолклор, традиции тенденции и бъдеще”.

На поляните в м. „Предел”, където се провежда „Пирин пее”, освен пъстроцветни носии и весели песни, ще има конна база, етнографски и информационен център и увеселителен парк.

За дните на провеждане на събора се въвежда специален режим на движение в участъка от паметника на Илинденско-Преображенската епопея (пътувайки от Разлог към Симитли) до Ловното стопанство Симитли (пътувайки от Симитли към Разлог).

Ще бъде спряно движението по пътя, автомобилите ще бъдат пренасочване по обходен маршрут, известен като. стария пределски път. От Разлог на всеки половин час ще тръгват автобуси, които ще извозват срещу 1 лев желаещите да станат част от фолклорната традицията наречена „Пирин пее”.

Графикът на извозването е от 08:00 до 12:00 часа и от 15:00 до 20:00 часа за събота и от 08:00 до 15:00 часа за неделя. Всички автобуси тръгват от паркинга на читалището в Разлог. За „Пирин пее” в м. „Предел” са обособени 5 паркинга за леки автомобили и автобуси, както и 2 палаткови лагери.

 

снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK