Президентът и премиерът в Благоевград за честването на 100 г. от Балканската война

Силвия Домозетска и Христина Шопова, снимка: infomreja.bg

Президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министри, дипломати, популярни артисти и спортисти се очакват в Благоевград за националните чествания на 100-годишнината от Балканската освободителна война и 100 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско робство.

Юбилейните годишнини ще бъдат отбелязани с богата 20-дневна програма, наситена с тематични културно-исторически събития.

Атрактивна изложба на благоевградски художници в галерия "Македония Арт" на 29 септември ще постави началото на честванията. В експозицията, озаглавена "100 години свобода" ще участват 40 автора с 60 творби. Поради големия интерес ще се включат и петима художници от други общини, членове на сдружение "Македония Арт"  - Николай Кашев от Симитли, санданчанинът Кирил Бошкилов заедно със синовете си, както и автор от Гоце Делчев.

Надяваме се тази изложба да бъде първата стъпка към обединението на гилдията в Благоевград, която през послените години бе разделена на няколко лагера, каза началникът на отдел "Култура" в Общината Силвия Домозетска.

Тя издаде в аванс, че двама от творците ще получат плакети "100 години свобода" от Община Благоевград, а всички участници ще получат по една юбилейна грамота.

Благоевград ще бъде домакин на кулминацията на националните чествания по случай 100-годишнината от Балканската освободителна война, които ще бъдат на 5 октомври. "Тържествата ще стартират на моста на река Рилска при село Бараково. В 8 часа сутринта ще бъде направена въстановка на събитията от 1912 г., когато в утрото на 5 октомври топовен гръм разтърсва Кочериновското дере и се обявява Балканската освободителна война", съобщи Христина Шопова - ст. експерт "Връзки с обществеността в Община Благоевград и организационен секретар на честванията.

Час по-късно на пл. "Георги Измирлиев" в Благоевград ще бъде издигнат националния флаг, след което новоремонтираната зала "22 септемви" ще бъде официално открита с тържествена сесия на Общинския съвет. На нея ще бъде гласувано 5 октомври да стане официален празник на община Благоевград.Очаква се на заседанието да присъства премиерът Бойко Борисов.

През деня ще има още поднасяне на венци и цветя пред паметника на Македоно-Одринското опълчение, заупокойна молитва в памет на загиналите, дефиле на бойни знамена и празничен концерт. Тържествената заря проверка ще бъде от 19.30 часа на пл. "Георги Измирлиев" с участието на държавния глава Росен Плевнелиев.

Празничната вечер ще завърши със спектакъл "100 години свобода", който е копродукция на ансамбъл "Пирин" и трупата на Нешка Робева. Спектакълът ще започне от 20 часа на откритата сцена пред зала "22 септември". 

На финал ще бъде показано светлинно шоу и 3D mapping, отново под надслов "100 години свобода".

Същия ден министър-председателят ще открие Спортен комплекс "Пирин", който е основно ремонтиран. Ще бъде обявено официално и прехвърляне собствеността на бившите казарми от Министерството на отбраната към община Благоевград.

Програмата за отбелязване на 100-годишнината от Балканската освободителна война и 100 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско робство ще продължи до 19 октомври. Тържествата ще бъдат закрити с пленер "100 години от Освобождението на Благоевград".

 

КОМЕНТАРИ

домозетска00:10 - 20.12.2012
най-голямата предателка и лъжкиня е точно тя ХРИСТИНА
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK