Президентът: Футболът е огледало на състоянието на държавата

Снимка: Президентство

"Каквото е управлението на държавата, такова е и управлението на българския футбол"

При внезапен масиран миграционен натиск към нашите сухопътни граници България няма капацитет да се справи сама и затова трябва да сме много активни и да използваме всички възможни лостове и механизми на ЕС. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за проведената вчера среща с министър-председателя, представители на правителството и на службите за сигурност във връзка с ескалацията на напрежение в Близкия Изток.

Държавният глава отново призова за приемането на общ европейски план за действие в случай на внезапно увеличение на миграционния натиск по външните европейски граници. Искането за приемане на такъв оперативен план беше внесено в Съвета на ЕС през април 2017 г., когато страната ни се представляваше от президента Румен Радев и беше обсъдено на срещата на върха на президентите на парламентарни републики от Европейския съюз на 11 октомври т.г. в Атина.

Помолен да коментира освобождаването на Джок Полфрийман, което внася разделение в обществото, президентът заяви, че няма да си позволи да коментира съдебно решение. „Искам да призова никой, било то отвън или вътре в системата, да не се меси в работата на съдебния състав“, подчерта още Румен Радев.

В отговор на въпрос за подадената оставка от президента на БФС Борислав Михайлов, както и проведената акция на ГДБОП във футболната централа, държавният глава посочи, че искането на оставка по този повод е паническо бягство от отговорност на хората, които по закон носят тази отговорност.

Според държавния глава със самите призиви и обяснения, че тази оставка се иска заради расистки изстъпления, управляващите са се саморазобличили, защото нито една федерация не носи отговорност за поведението на феновете и нито една федерация, включително Българският футболен съюз, няма охранителни и разследващи функции.

„Футболът е огледало на състоянието на държавата. Каквото е управлението на държавата, такова е и управлението на българския футбол и вчерашните действия са блестящо доказателство за това“, коментира още Румен Радев и допълни, че за него е безпрецедентно държавата да се намесва по груб и недопустим начин в една абсолютно независима от нея федерация.

Държавният глава подчерта, че е крайно неприятно България, която спаси 50 хиляди евреи и не допусна нито един от тях да бъде изпратен в лагерите на смъртта в най-ужасното за Европа време, да бъде олицетворявана с расизъм. „Необходимо е държавата да приложи драконовски мерки по отношение на футболното хулиганство и докато политици се изкушават да използват футболни агитки в протести и котрапротести, тези рецидиви ще продължават“, посочи още президентът Румен Радев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK