Президентът Еманюел Макрон пристигна в Израел

Снимка: БТА

Той ще засвидетелства подкрепата на Франция

Френският президент Еманюел Макрон пристигна тази сутрин в Тел Авив, "за да изрази пълната солидарност" на Франция с Израел след нападението, извършено на 7 октомври от палестинското ислямистко движение "Хамас", при което бяха убити над 1400 души, съобщи репортер на Франс прес.

Очаква се френският държавен глава да призове за опазване на живота на цивилното население в ивицата Газа, след като Израел предприе масирани въздушни удари там в отговор на атаката на "Хамас" с декларираната цел "да унищожи" палестинската групировка, посочи френското президентство.

Според Елисейския дворец Макрон ще призове за "хуманитарно примирие", което да осигури достъп на хуманитарната помощ до подложената на пълна блокада Газа, както и за освобождаване на заложниците, взети от "Хамас" при нападението.

Френският президент ще се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху и със своя колега Ицхак Херцог, а също с водачите на опозицията Бени Ганц и Яир Лапид в Йерусалим.

След срещата си в 13 ч. местно време (10 ч. по Гринуич) Макрон и Нетаняху ще направят изявление за медиите.

В Тел Авив президентът ще се срещне и със семействата на френски или френско-израелски граждани, убити при нападението или взети за заложници от "Хамас" в Газа.

Загинали са най-малко 30 френски граждани (най-много след терористичното нападение на 14 юли 2016 г. във френския град Ница, взело 86 жертви), а седем са в неизвестност, като за един се знае със сигурност, че е взет за заложник, а за останалите се предполага, че са в ръцете на "Хамас" в Газа.

Очаква се Макрон да продължи активно да съдейства "за избягването на опасна ескалация в района", най-вече между подкрепяното от Иран влиятелно ливанско шиитско движение "Хизбула" и Израел.

Френският държавен глава ще предложи също възобновяването на един "истински мирен процес" за създаване на палестинска държава в замяна на ангажимент на страните от региона към "сигурността на Израел".

За целта Макрон вероятно ще има разговори с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, йорданския крал Абдула Втори, египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и лидерите на държавите от Персийския залив, посочва Елисейският дворец.

Преди Макрон на посещение в Израел бяха американският президент Джо Байдън, германският канцлер Олаф Шолц, британският премиер Риши Сунак и италианската министър-председателка Джорджа Мелони. Макрон подчерта да предприеме такова пътуване, ако то може да бъде от полза за района, отбелязва АФП. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK