През 2018 г. уволнили експерт, предупредил за проблеми с батискафа "Титан"

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Директорът, който го е уволнил, сега е на борда на изчезналия кораб

Експерт по подводници, който е работил за OceanGate - компанията, която управлява изчезналата подводница "Титан" - е предупредил за потенциални проблеми с безопасността още през 2018 г., разкри Би Би Си.

Британската медия се позова на американски съдебни документи.

Дейвид Лохридж се е преместил от Шотландия в щата Вашингтон, за да работи за фирмата. В интервю за Би Би Си през 2017 г. той се ентусиазира от мисията и казва, че тя е "предназначена за морето".

Но по-малко от година по-късно той предупреди шефовете си, че недостатъците във въглеродния корпус на "Титан" може да останат незабелязани без по-строги тестове, и призова компанията да възложи на външна агенция да сертифицира кораба.

Той казва, че устните му предупреждения са били пренебрегнати, докато не написал доклад и не бил извикан на среща с няколко длъжностни лица - включително с главния изпълнителен директор на OceanGate Стоктън Ръш, който е на борда на изчезналия подводен кораб.

В отговор OceanGate уволнява Локридж. Дружеството го съди за разкриване на поверителна информация, а експертът по подводници заведе контраиск за несправедливо уволнение. По-късно искът е уреден. Чрез адвоката си Локридж отказа да коментира днес.

В съдебните документи се посочва също, че Локридж е научил, че производителите на предния визьор на "Титан" са го сертифицирали само до дълбочина 1300 метра. Останките на "Титаник" обаче се намират на 3800 метра под повърхността на океана.

Британската фирма Magellan, специализирана в дълбоководни изследвания и операции по извличане на отпадъци, заяви, че подкрепя спасителната мисия за "Титан".

В изявлението си на уебсайта компанията заяви, че има опит в работата на още по-големи дълбочини.

Magellan заяви, че OceanGate се е свързала с нея рано в понеделник и "веднага е предложила познанията си за конкретния обект, а също и опита си в работата на дълбочина, значително надхвърлящ необходимото за този инцидент".

"Работихме на пълен работен ден с британските и американските агенции, за да осигурим необходимата въздушна подкрепа за придвижване на нашето специализирано оборудване и помощен екипаж.

"Готови сме да окажем подкрепа и сме напълно мобилизирани да помогнем", заявиха от фирмата. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK