Превръщат МБАЛ - Разлог в модерен лечебен център

снимки: Община Разлог, архив

Община Разлог изпълнява два проекта, свързани с МБАЛ – Разлог, на обща стойност  5 млн. лева, инвестира и собствени средства в размер на 100 000 лева за ремонта и закупуването на апаратура за физиотерапевтичното отделение. Инж. Красимир Герчев - кмет на Община Разлог коментира, че стремежът на общинската управа е МБАЛ - Разлог да се превърне в модерен лечебен център с модерни условия на лечение и долечение, със съвременна апаратура.

"Очакваме разрешението от Министерството на здравеопазването, което ще ни позволи да отворим вратите на отделението по Физиотерапия, което ще осигурява ефективно долекуване на пациентите", каза още инж. Герчев.

За привличането на нови кадри в здравното заведение в Разлог са предприети стъпки по осигуряване на апартаменти във ведомствени жилища на общината.

„Това ще даде възможност за привличане на професионалисти, които не са от нашата община. Нашата цел да осигурим на лекарите необходимите условия за качествено практикуване на професията им”, допълва кметът на Разлог.

Реализирането на започнатите вече проектите ще повиши нивото на акредитация пред здравната каса. „С изпълнението им ще превърнем болницата в много по-привлекателно място за работа. Нивото се повишава с повече брой квалифицирани лекари и съвременна модерна апаратура. 5  млн. лева във вид на оборудване и прилагане на мерки за енергийна ефективност е пряката помощ, която много осезаемо ще повлияе и промени облика на болницата в Разлог. В края на 2013 година трябва да имаме едно обновено лечебно заведение”, категоричен е разложкият кмет.   

Проектът "Подкрепа за повишаване на диагностично-лечебния капацитет и подобряване възможностите за долекуване и продължително лечение в "МБАЛ - Разлог" ЕООД" на стойност 4 455 685,42 лв. е по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. и ще позволи ремонт и реконструкция на болничното заведение и закупуване на високотехнологично оборудване.

Голяма част от тези средства са предназначени за медицинско оборудване - апаратура и техника от най-висок клас, а другата - за приспособяване на помещения за модерната техника, достъпна среда и мерки за енергийна ефективност. Чрез проекта МБАЛ - Разлог ще има сериозна стабилизационна апаратура, която не е сменяна, откакто болницата е отворила врати. Пълна промяна ще претъпи отделението по хемодиализата, където ще се подмени цялата апаратура и ще се извършат ремонтни дейности.

Стерилизационната машина, която е на над 20 години ще бъде подменена с чисто нова. Сериозна интервенция ще бъде извършен в отделението по образна диагностика. Ще се закупи нов рентгенов апарат, ново поколение 16 слайдов скенер, така че хората, които работят там ще имат още по-голяма възможност за реализиране на своята професионална квалификация и даването по-навременни и точни диагнози. Сериозни интервенция предстоят и в клиничната лаборатория. Също така ще се закупят кувиози, дефиблиратори,  пациентски монитори, йоноселективни анализатори,  Апарати за изкуствена вентилация.

Община Разлог изпълнява и друг проект на стойност 560 000 лева по Международен фонд Козлодуй към Министерството на икономиката и енергетиката. Проектът предвижда да бъде извършен много сериозен ремонт на социално-хуманитарното заведение, насочен единствено и само към подобряване на мерките в сферата на енергийната ефективност. По проекта ще бъде подменена дограмата и ще бъде извършено цялостно саниране на сградата на МБАЛ – Разлог. След прилагане на мерките за енергийна ефективност се очаква съществена икономия, което означава, че повече средства ще останат в болницата.

Изпълняваните от Община Разлог проекти осигуряват по-голямо качество на условията и услугите предлагани на пациентите.

 

снимки: Община Разлог, архив

КОМЕНТАРИ

Анко04:22 - 17.01.2013
Ами така ще бъде, след като си нямат управител като д-р Фидошев, който да им закупи морално остаряла медицинска апаратура, само и само за да прибере комисионните!
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK