Превозвачите протестират през януари в Брюксел срещу Пакет мобилност

Снимка: Infomreja.bg

Подготвили сме законодателни предложения по Пакета за мобилност I, които да бъдат внесени от българските депутати в Европейския парламент.

Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след среща с представители на браншовите организации в автомобилните товарни превози.

Министър Росен Желязков каза, че българската страна ще настоява за дерогация (отлагане на прилагането) на текстовете, свързани с въвеждане на забрана да се ползва седмичната почивка в превозните средства, докато не бъде изградена подходяща инфраструктура, гарантираща сигурността на водачите и камионите.

По отношение на въвеждане на правилото за командироване на шофьорите при т.нар. кръстосани операции, при които български камион товари в една от страните членки и разтоваря в друга, министър Росен Желязков заяви, че в ЕП ще бъде защитавана позицията новото правило да важи за управление на превозното средство в рамките на 72 часа или 10 кръстосани операции за месец.

Министърът изтъкна, че по другата важна тема, за връщането на водачите на всеки 4 седмици, текстовете са неприложими и несправедливи. Те нарушават основните права, гарантиращи на граждани на ЕС сами да избират къде да прекарват свободното си време. Поради тези причини българската страна ще настоява за въвеждане на яснота в тези принципи като водачите сами да удостоверяват в предприятията, къде и кога ще ползват почивките си, допълни още той.

Министър Росен Желязков отново подчерта, че мерките в постигнатия общ подход по текстове в Пакета за мобилност I, по време на Австрийското председателство, дискриминират българския транспортен бранш, като в същото време са в полза за държавите от Централна Европа.

„Нашата позиция и съображения остават непроменени и настояваме за справедливи правила за всички държави членки“, подчерта министърът.

Представителите на браншовите организации изразиха подкрепа за работата и действията на министъра и неговия екип, като изтъкнаха, че отпадането на изискването за връщане на камионите на 4 седмици в държавата по установяване е успех, но не е достатъчно. По думите им така направените предложения обричат на фалит един от големите сектори в икономиката на страната. Те категорично заявиха готовността си за организирането на протестни действия пред Европейския парламент, като ще търсят подкрепа от техни колеги от други държави, несъгласни с готвените промени.

По този повод министър Росен Желязков каза, че е в постоянна връзка с българските представители в Европейския парламент и планира в началото на януари да отиде в Брюксел. Той беше категоричен, че ще присъства и на протеста на превозвачите, защото всички трябва да защитим единната национална позиция.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK