Превенцията от пожари в горите започва със затоплянето

Снимка: Infomreja.bg

Във връзка с наближаване на летния сезон и покачването на температурите, МОСВ напомня, че се увеличава опасността от възникване на пожари в защитените и заети от естествени екосистеми с висока природозащитна стойност територии.

Призоваваме гражданите да не палят огън извън определените и обозначени за това места и да не разпалват и хвърлят в огъня леснозапалими изкуствени материи, масла и други запалителни течности. Да не палят треви и растителни отпадъци с цел почистването на терена и по никакъв повод да не изгарят отпадъци сред природата.

В случай на пожар незабавно трябва да се подаде сигнал на 112 или на телефоните на Районните служби по пожарна и аварийна безопасност, Дирекциите на националните паркове, Регионалните инспекции по околна среда и води и Горските стопанства.

Съгласно заповед, издавана всяка година от министъра на околната среда и водите, периодът от 1 април до 31 октомври е определен за пожароопасен сезон в защитените територии изключителна държавна собственост.

Документът регламентира мерките, които трябва да предприемат структурите на МОСВ във връзка с превенцията и гасенето на пожари. Дирекция „Национална служба за защита на природата“, дирекциите на националните паркове и регионалните структури на МОСВ –РИОСВ предприемат необходимите превантивни мерки за опазването от пожари на защитените територии – резервати, поддържани резервати и Национални паркове.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK