Пресъздават тъкане на черги на древен тъкачен стан на Фестивала „Балканска черга 2015”

Снимки: Борислав Крумов

Организаторите на Международния фестивал „Балканска черга 2015“, в сътрудничество с Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов” – Кюстендил ще демонстрират процеса на тъкане на черги отпреди осем хиляди години. Това ще стане с помощта на реконструиран древен стан, чиято основа е опъната чрез тежести.

Той е отвесен и е познат по нашите земи от новокаменната епоха – 7 хил. пр. Хр. Тежести за стан от този период могат да бъдат видяни в археологическата експозиция на музея. Те са най-често откриваните при разкопки артефакти, свързани с текстилното производство, чиято функция е да опъват основните нишки. 

„Вертикалният тъкачен стан остава много дълго време в употреба. Вероятно чак през Средновековието се появява изцяло дървения хоризонтален стан, тъй като находките от тежести изчезват. По-късно индустриалната революция автоматизира процесите по добиване на текстил и постепенно изхвърля това оръдие от бита на човека“, коментираха инициатори на нестандартната идея.

Възстановката на античния стан ще бъде част от изложба по проект "Възродените традиции на Краището - фактор за устойчиво икономическо развитие", по програмата за ТГС България-Сърбия.

Официалното откриване на международния фестивал „Балканска черга“ е 19 септември, а самият празник ще продължи до 21 септември. Очаква се събитието да бъде посетено от стотици гости и участници от цялата страна, Сърбия и Македония.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK