Прес-тур с Нона Караджова на 2282 метра надморска височина

снимки: infomreja.bg

22 млн. лв се влагат за опазване и поддържане на дивата флора и фауна и езерните екосистеми в пределите на Национален парк „Рила“. Наскоро спечеленият проект се финансира от ОП „Околна среда“ и дейностите по него трябва да приключат до края на 2014 г.

Нестандартен, но нагледен начин да представи новия проект избра екоминистърката Нона Караджова, която заведе журналисти и експерти от ведомството си на 2282 метра надморска височина.

Екипирана като истински турист, Нона Караджова се впусна без проблем в едночасовия преход до едно от феноменалните рилски езера - „Бъбрека“, при това с ентусиазъм и демонстрирайки завидна спортна форма.

Край езерото 30-членната група се хвана за ръце и оформи традиционния за Дъновистите ритуален кръг и за минути се сля с природата.

Еднодневният прес-тур се организира в началото на активния туристически сезон. На него бяха представени приоритетните мерки и отговорности за управлението и опазването на уникалния природен комплекс.

В презентацията се включиха и експерти от дирекцията на Национален парк „Рила” и от Националната служба за защита на природата на МОСВ.

По проекта се предвижда възстановяване на природните местообитания в парка, опазване и поддържане на дивата флора и фауна, както и на езерните екосистеми, обясни екоминистърът.

По думите й ще бъдат подобрени и обезопасени туристическите маршрути, ще бъдат изградени и нови маршрути и информационни табели. Предстои и разработване на нов План за управление на НП „Рила“ и на резерват „Риломанастирски гора“.

Дейностите по проекта ще бъдат завършени до 31 декември 2014 година, или срокът за изпълнение е 30 месеца.

НП „Рила“ е една от най-значимите защитени територии в България, най-големият от трите парка. Площта му е 81046 хектара.

Районът се посещава от около 100 000 души годишно, което поражда необходимостта да се намери баланс между обслужването на посетителите и опазването на природния комплекс, съобщиха от НП "Рила". През изминалата година са идентифицирани 90% от нарушенията в района на езерата и всички са санкционирани, в частност занезаконно навлизане на моторни превозни средства на територията на парка.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

от тъпо,по-тъпо21:04 - 19.07.2012
Край езерото 30-членната група се хвана за ръце и оформи традиционния за Дановистите ритуален кръг... Значи Данов-Дънов-все едно,а ?
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK